Ungaria a capatat o mare influenta in Republica Moldova. Budapesta a reusit acest lucru prin acapararea unor functii cheie. Kalman Mizsei este trimisul special in Moldova al lui Javier Solana, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa. Ambasada Ungariei la Chisinau elibereaza vizele Schengen pentru moldoveni, iar generalul de brigada Ferenc Banfi este seful misiunii EUBAM, care trebuie sa ajute la securizarea granitei moldo-ucrainene.
Kalman Mizsei a sustinut politicile Kremlinului si regimului Voronin, desi avea mandat sa realizeze politica UE, de sprijinire a proceselor democratice din R. Moldova. El si-a permis sa critice refuzul Romaniei de a semna Tratatul de baza cu Moldova sau relaxarea conditiilor de redobandire a cetateniei romane de catre moldoveni, desi acestea sunt atribute suverane ale statului roman.
In ce priveste misiunea europeana EUBAM, generalul Banfi a avut pe mana 24 milioane euro din bugetul pe 2007-2009, plus 10 milioane euro pentru proiectul BOMMOLUK, plus alte milioane primite de la statele membre UE. Zona nistreana este un centru international al comertului cu armament, asa ca nu se stie pe ce sunt cheltuiti banii contribuabilului european. Oare pe unde or exporta arme in zone de conflict uzinele din Rabnita sau Tighina, fara sa observe Banfi?
Cat despre Ambasada Ungariei, care administreaza Centrul de vize Schengen de la Chisinau, e greu de explicat de ce o tara care nu intrase inca in Spatiul Schengen era calificata sa acorde aceste vize moldovenilor. Era normal ca o tara aflata deja in Schengen sa elibereze vizele.
Prin eliberarea vizelor Ambasada Ungariei poate sa conditioneze cetatenii moldoveni ce prezinta interes. De asemenea, are acces la datele personale a mii de solicitanti de viza. Acestea sunt date private despre familie, ocupatie, adresa, fotografie, ce ar putea fi folosite in scopuri secrete. Prin intermediul datelor din formulare Budapesta stie permanent unde si cand calatoresc politicieni, ziaristi, oameni de afaceri moldoveni si la invitatia cui.
Mihaly Bayer, ambasadorul precedent al Ungariei la Chisinau, a fost pregatit in tinerete la Institutul de Relatii Internationale de la Moscova, o pepiniera de cadre a KGB. Inainte de 1989 a lucrat la Ministerul de Externe de la Budapesta. A indeplinit misiunea secreta privind reluarea relatiile diplomatice dintre Israel si Ungaria din 1987 in 1989. Are o cariera tipica pentru un ofiter de informatii dintr-o tara fosta comunista. Bayer a declarat intr-un interviu ca Moldova nu trebuie sa adere la UE.
Gyorgy Varga, succesorul sau, cadru militar din 1981, a absolvit Facultatea de Diplomatie Militara in 1989 si apoi a lucrat ca analist la Ministerul Apararii de unde s-a transferat la Ministerul de Externe si a fost sef de sectie la departamentul pentru ungurii din strainatate, principalul sponsor al iredentismului din tarile vecine Ungariei.
Cu siguranta, si Varga este ofiter de informatii.
Laszlo Tokes e singurul politician "roman" care se opune acordarii cetateniei romane pentru moldoveni, sub pretextul fantezist ca acestia vor fi "colonizati" in Harghita si Covasna. Tokes actioneaza la ordinul Budapestei.
E greu de spus care ar fi interesele Ungariei in Moldova. Exporturile sale in Moldova au fost de numai 97 milioane dolari, adica 0,9% din total. Mai degraba Ungaria e interesata sa negocieze cu o terta putere informatiile si influenta pe care le detine in Moldova, pentru a obtine alte favoruri la schimb. Adica, mai pe romaneste, lucreaza pentru rusi. (Ziua)