Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.09.2009

Asistentul Adjunctului Secretarului General NATO, Robert SIMMONS, în conferinţă video la Centrul NATO din Chișinău

Centrul de Informare şi Documentare NATO în parteneriat cu Ambasada Lituaniei în calitatea ei de punct de contact NATO în Republica Moldova, a organizat miercuri, 30 septembrie, o  conferinţă video cu Ambasadorul Robert SIMMONS,  Asistentul Adjunctului Secretarului General NATO. Evenimentul vine în urma întâlnirii desfăşurate la Bruxelles la data de 29 Septembrie dintre Premierul Vlad FILAT şi Vice-Primul Ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie LEANCĂ cu oficialii UE şi NATO.
 
În declaraţia sa de început, Ambasadorul Simmons a salutat vizita delegaţiei RM la NATO şi a expus poziţia oficială a NATO privind Republica Moldova.    

1. NATO apreciază cooperarea RM în cadrul IPAP (Individual Partnership Action Plan) - Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO. Cu toate acestea, Ambasadorul Simmons consideră că IPAP-ul trebuie modernizat, accentuînd necesitatea sporirii eficienţei în implementarea acestuia. De primă importanţă sunt domeniile ce ţin de reforma politică şi reforma în domeniul apărării. NATO a oferit fonduri Moldovei pentru antrenamente militare, sporirea capabilităţilor de management a riscurilor, dar şi numeroase granturi pentru distrugerea pesticidelor. De asemenea, Alianţa Nord Atlantică continuă să ofere suportul său politic guvernului Republicii Moldova în reglementarea problematicii transnistrene.

2. În cadrul rundei întrebări - răspunsuri, Ambasadorul Simmons a reiterat că NATO respectă statutul de neutralitate  a RM. În acelaşi timp, Alianţa reafirmă necesitatea retragerii trupelor şi muniţiilor ruse de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană.

3. În ceia ce priveşte formatul de negocieri în reglementarea diferendului transnistrean, NATO susţine formatul actual de 5+2 considerând că este unicul format viabil. Fiind întrebat despre modificarea formatului,  Ambasadorul Simmons a afirmat că este la discreţia guvernului de la Chişinău de a modifica acest format, totuşi negocierile bilaterale cu Moscova pot fi contraproductive, prin urmare NATO susţine un format cît mai larg, sub auspiciile OSCE-ului. La întrebarea privind înlocuirea forţelor ruse de menţinere a păcii, Ambasadorul Simmons a răspuns că  acum nu trebuie pusă în discuţie înlocuirea, ci retragerea acestora, deoarece, în viziunea NATO, trupele ruse nu sunt trupe de menţinere a păcii.

4. Rusia necesită aprobarea de către NATO a modificărilor Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (FACE), iar pentru aceasta, în opinia Ambasadorului Simmons, Rusia ar trebui să dea dovadă de bunăvoinţă în retragerea trupelor sale de pe teritoriul RM.

5. Ambasadorul Simmons s-a referit în special la cele trei capitole principale din IPAP: Problemele politice şi de securitate, Probleme militare şi de apărare, Informarea publicului, ştiinţa şi planificarea situaţiilor de urgenţă. La primul capitol Moldova trebuie să-şi amelioreze relaţiile cu vecinii, să sporească tempoul şi calitatea reformelor democratice. La al doilea capitol sunt necesare elaborarea Concepţiei securităţii naţionale, Strategiei securităţii naţionale şi Strategiei militare naţionale. Evenimentul de astăzi  se incadrează în capitolul trei. Anume Centrul NATO, împreuna cu Ambasada Lituaniei în calitatea ei de punct de contact NATO în Republica Moldova mediatizează evenimentele şi acţiunile din cadrul cooperării RM-NATO ce ţin de suportul şi asistenţa acordată Republicii Moldova de către Alianţa Nord-Atlantică.

Sursa: CID NATO

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus