Perdeaua de fum pe care o ridică Rusia în jurul unei posibile vizite a lui Medvedev este în aparenţă lipsită de logică, scrie publicistul Petru Bogatu, care notează totodată, că Moscova joacă o notă obişnuită.
„Pe de o parte Moscova lasă să se întrevadă că şi-ar dori o relaţie pragmatică cu noua putere liberal-democrată din Republica Moldova şi, potrivit unor scurgeri de informaţii, le sugerează comuniştilor să voteze candidatul AIE la preşedinţie. Pe de altă parte însă, ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte prezenţa preşedintelui Rusiei la reuniunea CSI de la Chişinău", scrie miercuri Bogatu.
Potrivit lui, dhiar dacă nu are de ales şi să vede silită să-şi asigure o bună comunicare cu noua putere politică de la Chişinău, Kremlinul nu are niciun interes să pună umărul la consolidarea ei. „Altminteri zicând, ruşilor le convine o guvernare cât mai slabă cu putinţă, indiferent dacă aceasta emană de la democraţi sau de la comunişti", notează Bogatu, menţionând că o guvernare puternică în spaţiul CSI o face mai puţin dependentă de Moscova şi de aceea ruşii se pun în mişcare ori de câte ori un regim din teritoriile postsovietice li se pare lor peste măsură de stabil.
„Astfel stând lucrurile, comportamentul Moscove este explicabil. Ruşii vor menţine suspansul pentru a exercita o presiune psihologică asupra Chişinăului, încercând să obţină cât mai multe concesii posibile. Nu-i exclus chiar ca Dmitri Medvedev să nu vină deloc la Chişinău pentru a nu întări poziţiile AIE în mijlocul minorităţilor naţionale. Asta nu va însemna neapărat şi o tensionare sau o înrăutăţire evidentă a raporturilor bilaterale între cele două state, ci doar o încercare a Moscovei de a ţine în şah noua guvernare democratică. Oricum, guvernul Filat trebuie să fie pregătit de o comunicare dificilă cu Rusia. Kremlinul va încerca, ori de câte ori va avea prilejul, să taie elanul european al Chişinăului", mai scrie Petru Bogatu.