Veteranii de război, inclusiv veteranii războaielor din Afganistan şi de la Nistru, eroii muncii socialiste, copiii de până la 7 ani vor continua să călătorească gratuit în transportul public. Acest fapt este revăzut în Regulamentul privind modalitatea de acordare şi de achitare a compensaţiilor nominative pentru călătoria în transportul urban persoanelor socialmente vulnerabile, în raza municipiului.
Pensionarii au protestat şi miercuri, blocând bulevardul Ştefan cel Mare când au aflat că şedinţa consiliului municipal a fost amânată pentru ora 16 în loc de ora 10 dimineaţa.
Consiliul municipal Chişinău a aprobat astăzi Regulamentul privind modalitatea de acordare şi de achitare a compensaţiilor nominative pentru călătoria în transportul urban persoanelor socialmente vulnerabile, în raza municipiului. Documentul prevede alocarea lunară a câte 70 lei pentru persoanele beneficiare.
Potrivit regulamentului aprobat, de compensaţii nominative pentru călătorie în transportul urban vor beneficia pensionarii, persoanele care au un venit lunar mai mic de 1450 lei, invalizii cu viză de reşedinţă în Chişinău.
Pentru a beneficia de compensaţie la transport, pensionarii urmează să prezinte la direcţiile de sector de asistenţă socială următoarele acte: cererea, copia buletinului de identitate sau a paşaportului de tip sovietic şi legitimaţia de pensionar. Persoanele care nu sunt la evidenţa Direcţiei asistenţă socială trebuie să mai prezinte şi un certificat privind mărimea pensiei. Invalizii vor prezenta: copia buletinului de identitate şi certificatul de invaliditate. Persoanele angajate în câmpul muncii, cu un venit mediu lunar mai mic de 1450 de lei prezintă certificatul despre salariu, iar şomerii – certificatul de şomer, eliberat de Agenţia de ocupare a forţei de muncă. Compensaţia respectivă se va aloca lunar, odată cu pensia, prin intermediul Băncii de Economii sau a Oficiilor Poştale. Valabilitatea dosarului este de un an de zile.
După cum a declarat primarul general Dorin Chirtoacă, experienţa acordării compensaţiilor nominale la căldură, determină administraţia să aibă încredere într-un asemenea proiect, care a redus într-un singur an cheltuielile bugetului municipal de la 400 milioane lei, până la 20 milioane lei. Edilul capitalei a menţionat că trecerea la un asemenea mod de gestiune în acordarea compensaţiilor este dictată de necesitatea de dezvoltare a întreprinderilor din municipiu. „Niciun pensionar, şomer sau invalid din alte localităţi, cu venituri mai mici de 1450 lei, nu beneficiază de subvenţii. Doar în municipiul Chişinău persoanele nevoiaşe primesc compensaţii pentru căldură şi transport”, a remarcat Dorin Chirtoacă.