Premierul de la Chisinau, Vlad Filat, a declarat ca in perioada in care Republica Moldova a fost condusa de "ofiterul de militie sovietica" Vladimir Voronin, aceasta tara a ratat foarte multe posibilitati de apropiere fata de Uniunea Europeana (UE), relateaza Agerpres. Intr-un discurs sustinut in Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), Filat a facut referire si la riscul organizarii unor alegeri anticipate in cazul in care nu se reuseste alegerea unui nou presedinte in perioada urmatoare, subliniind faptul ca Moldova se bazeaza foarte mult pe sprijinul UE pentru depasirea actualelor dificultati politice si economice.
Raspunzand la o intrebare a europarlamentarului roman Traian Ungureanu, referitoare problema limbii de stat in Moldova, premierul a dat asigurari ca noul guvern de la Chisinau va efectua in viitor modificari constitutionale care vor reglementa statutul limbii de stat. "Asa cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana", a mai adaugat acesta. Dupa ce a fost primit de presedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, care a anuntat ca in curand vor incepe negocierile pentru semnarea unui nou acord de cooperare intre UE si Chisinau, seful executivului s-a intalnit cu presedintele grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Guy Verhofstadt. La finalul intrevederii, Verhofstadt a declarat ca, avand in vedere actuala situatie din aceasta tara, Comisia Europeana (CE) si Consiliul Europei (CoE) trebuie sa acorde cat mai curand posibil sprijin finaciar Moldovei. Presedintele ALDE a mai precizat ca va sustine aceasta initiativa si in Parlamentul European (PE).
Civili in loc de militari rusi
Iurie Leanca, ministriul de Externe moldovean care il insoteste pe premierul Vlad Filat in vizita sa la Bruxelles, a declarat ca intentioneaza sa discute cu reprezentatii Uniunii Europene (UE) posibilitatile si perspectivele retragerii trupelor ruse din Transnistria si inlocuirea acestora cu o misiune civila de observatori. Acesta a tinut sa sublinieze insa faptul ca Republica Moldova ramane un stat neutru, inlocuirea fortelor militare cu observatori civili respectand in totalitate principiul neutralitatii. Delegatia moldoveana a efectuat si o vizita la sediul NATO din Bruxelles, unde s-a intalnit cu secretarul general adjunct, Claudio Bisogniero. La finalul discutiilor, Filat a declarat ca Moldova doreste intensificare cooperarii cu NATO, in special in privinta reformarii armatei si a serviciilor secrete.
NATO vrea retragerea trupelor ruse
Referindu-se la Transnistria, ambasadorul Robert Simmons, asistent adjuct al secretarului general al NATO, a precizat ca organizatia isi mentine pozitia sa de principiu privind necesitatea retragerii armatei si munitiilor militare rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova, aceasta avand un efect benefic pentru dezvoltarea relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa. In privinta reglementarii acestui conflict, Simmons a afirmat ca NATO sustine negocierile in formatul 5A2, precum si negocierile multilaterale, dar nu incurajeaza negocierile bilaterale Chisinau - Moscova, sugerand ca acestea ar trebui evitate. In cadrul intalnirii cu membrii AFET, Filat a fost intrebat daca apropierea de NATO nu incalca prevederile constitutionale potrivit carora Moldova trebuie sa fie neutra. Raspunsul premierului moldovean a fost acela ca guvernul sau doreste relatii mai stranse cu NATO. (Ziua)