Situaţia în economie este mai gravă decât se credea, iar economia va eşi foarte greu din criză, a declarat virepremierul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentată un prim diagnostic al situaţiei reale a economiei naţionale.
Ministrul a menţionat că primele semne ale crizei au apărut în septembrie-octombrie 2008 şi ceea ce s-a întâmplat în Moldova „s-a încadrat perfect în tendinţele regionale": au scăzut exporturile, vânzările, transporturile. „Similitudinile au mers până aici. Ţările din regiune au adoptat măsuri anticriză, acest lucru însă nu s-a intamplat şi la noi", a spus ministrul.
Potrivit lui Lazăr, din cauza politici bugetare hazardate promovate de către fosta guvernare, creşte presiunea asupra sectorului real, din luna în luna cresc restanţele salariale în sector. „Ca şi consecinţă, capacitatea bugetului de a-şi respecta angajamentele faţă de bugetari este pusă în pericol", a spus ministrul.
El a declarat că Guvernul a revizuit prognozele de descreştere economică până la 8% faţă de o contracţie de 5% cât anticipase în iunie fostul executiv. Produsul Intern Brut este estimat la 57,4 miliarde de lei, faţă de previziunile iniţiale de 70,5 miliarde lei.
Exporturile vor scădea cu 18%, faţă de nivelul anticipat în iunie de 20%, în timp ce declinul importurilor va fi mai mare decât se prognoza anterior, 29% faţă de previziunea din iunie de 25%. Şi creşterea salariului nominal mediu lunar va fi mai mică decât se anunţa iniţial, care se preconizează să atingă o medie de 2750 lei, faţă de 3140.
Lazăr a spus că timp de o săptămână s-a reuşit un volum de lucru enorm, poate chiar mai mult decât a fost făcut până în prezent. Totodată, el a menţionat că aceasta este doar vârful aisbergului, baza căruia şi aisbergul în întregime urmează să fie prezentate peste câteva săptămâni. Potrivit lui, noii miniştri încă nu au înţeles din ce surse este finanţată reconstrucţia celor două clădiri a Parlamentului şi a Preşedinţiei. "Va fi nevoie de un Cherlock Hlomes pentru a elucida acest fapt», a menţionat Lazăr.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, a declarat că situaţia în domeniul finanţelor este una tristă. Avem un buget în ghilimele pentru că, de fapt, este un sac de datorii, a spus Negruţa. În cazul în care nu vor fi operate ajustări ale bugetului public naţional şi întreprinse acţiuni anticriză, deficitul bugetar ar putea să ajungă la 8,48 miliarde de lei sau aproape la 14% din PIB. Negruţa a declarat că guvernul va adopta măsurile necesare pentru neadmiterea unui asemenea deficit mare şi reducerea lui până la 6 mlrd. 248 mil. lei. Deficitul bugetului se preconizează a fi acoperit din resursele interne şi asistenţă externă.
Potrivit ministrului, autorităţile precedente au lăsat noului guvern un buget golit. În rezultatul analizei situaţiei a fost stabilit că în pofida declaraţiilor anterioare ale autorităţilor, în 8 luni partea de venituri a bugetului a fost executată doar în proporţie de 50%.
Totodată, multe dintre acţiunile guvernului anterior nu au fost acoperite financiar, ceea ce contravine legii. În total, valoarea acţiunilor planificate, dar neacoperite din buget constituie 2,8 mlrd. lei.
„Colegii mei de la Ministerul Finanţelor au stiut de aceasta criză încă din februarie şi au anunţat conducerea de vârf. Cei de sus au trecut însă această informaţie pe linie de secret. Au lăsat conştient aceste bombe pentru viitoarea guvernare - sa le dezamorsăm noi", a spus Negruţa.
Ministrul Lazăr a confirmat cele relatate de ministrul Finanţelor, menţionând că spre exemplu, nu există resurse bugetare pentru majorările la salarii promise de guvernul anterior. „Dacă Zinaida Greceanîii îmi arată unde sunt banii planificaţi, atunci eu cu bucurie îi dau", a adăugat Lazăr.
Ministrul Economiei a spus că pentru a redresa situaţia, Guvernul elaborează deja un program anticriză, care urmează să fie prezentat pe 19 octombrie. Printre măsuri se numără reducerea cheltuielilor neprioritare şi amanarea majorarilor salariale promise de fostul Guvern. Astfel, cresterea unor premii si sporuri la salariile militarilor şi altor bugetari, care urma să fie realizată începand din 1 octombrie, se amână. „Este şi o decizie de ordin moral, dacă vreţi. Nu pot fi majorate salariile în sectorul bugetar atunci când în sectorul real ele scad", a spus ministrul Lazăr, adăgând că speră ca militarii şi funcţionarii să înţeleagă acest lucru. În caz contrat, Lazăr a spus că el este dispusă să explice personal, aducând cifre concrete, care au stat la baza acestei decizii.
În ceea ce priveşte majorarea salariilor profesorilor începând din 1 septembrie, ministrul Economiei a promis că va face tot posibilul ca aceasta să aiba loc, chiar dacă în buget nu sunt bani.