Vicepreşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului Darius Teter l-a anunţat miercuri, pe premierul moldovean că procedura de notificare a Congresului SUA a fost finalizată, ceea ce permite demararea negocierilor pe marginea Acordului de asistenţă Compact. Anunţul a fost făcut după semnarea la Chişinău a Acordului cu privire la acordarea unui grant în valoare de 3,1 mil. dolari din partea Guvernului SUA. Aceste mijloace vor fi utilizate pentru finanţarea unui număr restrâns de activităţi ce vor fi realizate până la semnarea Programului Compact.
Acestea ţin de contractarea Agentului Financiar, a consultanţilor pe achiziţii, precum şi pentru crearea unităţii responsabile de implementarea ulterioară a Programului Compact - Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova). Premierul a menţionat că Guvernul va monitoriza riguros implementarea proiectului respectiv şi va asigura transparenţă maximă procesului de investire a resurselor financiare oferite de către parteneri.
„Reiterez şi cu acest prilej, mesajul nostru că vom fi foarte deschişi şi în continuare pentru a realiza noi proiecte. În scurt timp vom identifica o echipă competentă de negociatori, reprezentată la cel mai înalt nivel, care va discuta cu Corporaţia în vederea semnării Acordului Compact pînă la finele anului în curs", a specificat premierul.
Acordul de asistenţă Compact se preconizează a fi semnat în timpul apropiat, iar mijloacele vor sosi în ţară până la finele anului 2009. Se preconizează că aproape 133 mil. dolari SUA din cele 262 mil. dolari SUA vor fi alocate pentru reconstrucţia şi modernizarea drumurilor, iar 102 mil. dolari SUA vor fi utilizate pentru instalarea sistemelor performante de irigare în agricultură. Restul banilor vor fi utilizaţi pentru managementul proiectului.
Anterior Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Moldova, Asif Chaudhry, a menţionat că în ianuarie-august 2009 în Moldova au fost utilizate 11 mil. dolari SUA pentru desfăşurarea stidului de fezabilitate al acestui proiect, analiza situaţiei drumurilor şi volumului necesar al asistenţei. Asif Chaudhry a reiterat că SUA şi în continure vor acorda asistenţă Moldovei.
Programul „Provocările Mileniului" (Millennium Challenge Corporation) a fost creat de Congresul SUA în anul 2004, la iniţiativa preşedintelui George W. Bush. El prevede acordarea de ajutor financiar substanţial statelor cu venituri reduse pe cap de locuitor pentru dezvoltarea economică. Moldova se numără printre ţările care au obţinut acces la finanţare deplină din fondurile corporaţiei americane „Provocările Mileniului" în 2007, alături de Ucraina şi Iordania, care s-au alăturat celor 22 de ţări beneficiare de asistenţă pentru dezvoltare. Fiind selectată, Moldova a început elaborarea planului de asistenţă deplină care conţine măsuri de asigurare a creşterii economice şi reducere a sărăciei, asigurare a responsabilităţii financiare, tranparenţei achiziţiilor etc. Anterior corporaţia „Provocările Mileniului" a eliberat Moldovei un grant în mărime de 24,7 mil. dolari SUA pentru lupta cu corupţia.