UE este pregătită pentru o relaţie mult mai apropiată cu Republica Moldova şi pentru un acord de asociere ce urmează a fi negociat, a declarat preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek la finalul întrevederii sale cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, transmite corespondentul NewsIn.
" Suntem pregătiţi pentru o relaţie mult mai apropiată cu Republica Moldova. Pentru noi este important ca Moldova să devină compatibilă cu UE, iar pentru asta e necesar să introduceţi reforme foarte dificile", i-a spus în faţa presei Jerzy Buzek lui Mihai Ghimpu după convorbirile avute marţi seară, la o săptămână după ce i-a primit pe noul premier şi pe noul ministru de externe din Republica Moldova.
Preşedintele PE a spus că el şi liderul moldovean au discutat din nou despre problemele cu care se confruntă Moldova, referindu-se la situaţia economică şi la nevoia de un ajutor extern.
"Ştim că nu e uşor, dar e nevoie de reforme, e nevoie să fie ales un preşedinte, deşi, în baza Constituţiei Moldovei, şeful statului în acest moment e preşedintele Parlamentului. Urăm mult succes poporului moldovean", a mai spus Buzek.
Fostul premier polonez a precizat că UE este "pregătită" pentru un nou acord de asociere UE-Moldova, care trebuie încă negociat. "Încă nu au început negocierile, aşa că totul e încă în faţa noastră. Sper ca la următoarea întâlnire să progresăm , mai ales în contextul Parteneriatului Estic şi al Adunării parlamentare (Euronest) între PE şi legislativul moldovean, precum şi a altor cinci ţări est-europene", a conchis Buzek.
La rândul său, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că apreciază susţinerea PE pentru un nou acord de asociere. Ghimpu le-a spus europarlamentarilor din delegaţia UE-Republica Moldova că, potrivit sondajelor, 70% din cetăţenii moldoveni îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană.
Noul guvern de la Chişinău speră să obţină "mai mult decât un acord de asociere", poate chiar de includerea ţării în grupul statelor din Balcanii de Vest, care au toate perspectiva aderării la UE.
Rezultatul negocierilor pentru un nou acord nu poate fi încă anticipat, dar din experienţa Ucrainei este limpede că asemenea aşteptări sunt prea mari şi că cel mult UE va fi de acord să nu excludă explicit perspectiva aderării, sunt de părere observatori de la Bruxelles.
Atât Suedia - care în prezent deţine preşedinţia UE -, cât şi Polonia sunt iniţiatoarele Parteneriatului Estic - o nouă politică de vecinătate ce prevede liberalizarea regimului de vize, ridicarea barierelor comerciale şi adoptarea a cât mai mult din legislaţia UE în cele şase ţări implicate - Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaijan.
"Ar fi ca o perioadă de preaderare fără să fie numită aşa", a spus un oficial european sub protecţia anonimatului. "Însă e clar că reformele vor fi mai greu de introdus în aceste ţări, dacă nu există perspectiva clară a aderării", a recunoscut sursa citată. NewsIn
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.10.2009UE este pregătită pentru o relaţie mult mai apropiată cu R. Moldova, spune preşedintele PE
Comentarii (0)