Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, participă în calitate de observator la reuniunea anuală a miniştrilor Apărării din Europa de Sud - Est (SEDM), în perioada 20 - 21 octombrie, desfăşurată în Sofia, Bulgaria.
Surse din cadrul Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării, au comunicat că în cadrul reuniunii Vitalie Marinuţa, îi va informa pe omologii săi despre procesele de reformă derulate în Armata Naţională. Totodată, ministrul Apărăii va reitera angajamentul R. Moldova faţă de dialogul constructiv şi întărirea încrederii între ţările-membre SEDM şi cele cu statut de observator în domeniul cooperării militare în Europa de Sud - Est ca instrument de promovare a intereselor naţionale privind aderarea la valorile democratice comune şi înţelegerea pericolelor moderne de securitate în secolul XXI.
În timpul reuniunii, miniştrii Apărării vor face aprecieri privind provocările la adresa securităţii în Sud - Estul Europei şi vor fi informaţi în legătură cu activităţile desfăşurate în cadrul SEDM şi în cadrul Brigăzii Multinaţionale de Pace din Sud - Estul Europei (SEEBRIG) de la ultima reuniune ce a avut loc în acelaşi format. Cu acest prilej, miniştrii Apărării din ţările participante la Forţa Multinaţională de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE) vor semna cel de-al V-lea Protocol Adiţional la Acordul MPFSEE. Pe agenda întîlnirii sînt prevăzute, de asemenea, discuţii referitoare la modalităţi concrete de cooperare pentru a face faţă noilor provocări la adresa securităţii regionale.
SEDM reprezintă o coaliţie regională care a fost constituită în 1996 şi are drept scop intensificarea procesului de înţelegere şi cooperare politico-militară regională, menit să contribuie la întărirea stabilităţii şi securităţii în Europa de Sud-Est. La iniţiativa participă o serie de state din regiune, membre NATO sau PfP, după cum urmează: Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Italia, FYR Macedonia, România, Slovenia, Turcia, Statele Unite şi Ucraina, care au statutul de membru deplin, Bosnia Herţegovina, Serbia şi Georgia au statut de observator. Republica Moldova are statut de observator şi participă numai la reuniunile miniştrilor Apărării. Anual, la nivelul SEDM se desfăşoară cîte o reuniune a miniştrilor Apărării, cu caracter decizional, şi câte o reuniune a şefilor de state majore generale, pentru consultări militare.