Interviu cu primul secretar al Comisiei Europene în Moldova, şeful secţiei politice şi economice, Wolfgang Behrendt: Uniunea Europeană - Moldova: tactica aproprierii
Ce aşteaptă Uniunea Europeană (UE) de la noul Guvern al Moldovei?
În primul rând, aş dori să atrag atenţia asupra caracterului democratic al alegerilor din 29 iulie 2009, care s-au petrecut în conformitate cu toate normele şi standardele internaţionale în vigoare. Comunitatea europeană speră, în republica voastră, la un guvern din profesionişti stabil şi previzibil. Ce aşteaptă UE de la Moldova? Continuarea cursului de integrare europeană şi în special: continuarea reformelor economice, garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi instituţiilor de informare în masă.
În prezent, Comisia Europeană lucrează la un nou acord cu Moldova. Pentru aprobarea lui finală era necesară garantarea a două hotărâri - anularea regimului de vize cu România şi stabilirea unor relaţii bune cu vecinii apropiaţi. De asemenea, Guvernului Moldovei i se recomandă să creeze o comisie internaţională pentru investigarea evenimentelor petrecute la 7 aprilie şi în zilele următoare. Mai mult, Comisia Europeană este gata să susţină financiar funcţionarea acestei comisii internaţionale. Guvernul Moldovei i se recomandă să creeze o comisie internaţională pentru investigarea evenimentelor petrecute la 7 aprilie şi în zilele următoare, iar Comisia este gata să susţină financiar funcţionarea acestei comisii internaţionale.
Cum apreciaţi eficienţa ajutorului UE în Moldova?
Anul trecut Moldova a obţinut de la Comisia Europeană cca. 65 mil. euro. O sumă analogică va fi oferită pe parcursul anului 2009. Jumătate din acest ajutor este preconizat să fie îndreptat în bugetul de stat al Moldovei pentru susţinerea bugetelor sectoriale. Restul va fi îndreptat spre realizarea diferitor proiecte, care sunt implementate în republică. Indiferent de structura Guvernului, în condiţiile crizei financiare, finanţări suplimentare vor fi acordate Moldovei în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional. Mărimea exactă a sumelor urmează încă să fie determinată. Această susţinere va fi formată din finanţări nerambursabile şi împrumuturi. În condiţiile crizei financiare, finanţări suplimentare vor fi acordate Moldovei în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional. Această susţinere va fi formată din finanţări nerambursabile şi împrumuturi.
În opinia Dvs., care proiecte sunt cele mai importante pentru Moldova?
Una din problemele importante ale Moldovei, la soluţionarea căreia Comisia Europeană este gata şi deja participă activ, este reintegrarea muncitorilor migranţi. În prezent, Comisia UE implementează două proiecte pilot cu denumirea Parteneriat pentru Mobilitate („Mobility Partnershup") în Moldova şi în statul insular Republica Cabo Verde.
Obiectivul proiectului Parteneriatul pentru Mobilitate constă în dirijarea migraţiei legale în UE a cetăţenilor Moldovei şi garantarea obţinerii de către ei a diferitor beneficii, prevăzute pentru migranţii de muncă. Parteneriatul este îndreptat spre crearea unor condiţii eficiente pentru migrarea legală, pentru reintegrarea migranţilor care revin şi pentru lupta cu migraţia ilegală. Aproape 16-17 membri ai UE s-au alăturat la acest proiect. De exemplu, au fost semnate acorduri sociale cu o serie de ţări-participante, şi prin urmare migranţii de muncă, care oficial lucrau şi efectua plăţi sociale în aceste ţări, pot transfera dreptul său la pensie în R. Moldova.
Pe cât de eficiente sunt proiectele UE, în special sociale, implementate la noi în republică?
Proiectele UE în domeniul protecţiei sociale îşi au contribuţia lor în procesul de reformare a sectorului, adaptând legislaţia locală la cele mai bune norme legislative. Ajutorul social (indemnizaţii băneşti pentru cei mai săraci) recent distribuit la adrese concrete ar putea să se transforme, în perspectivă, în proiecte de ajutor social pe categorii şi să contribuie la o distribuţie mai echitabilă a acesteia. În special, începând cu luna august 2009, 16 mii de familii moldoveneşti din categorii sociale în dificultate au primit produse şi haine. Aici aş dori să amintesc centrele speciale de ajutor social, care au fost deschise în fiecare raion al Moldovei. Funcţionarea acestora a devenit posibilă datorită susţinerii financiare oferite de Banca Mondială şi Uniunea Europeană. În aceste centre au fost plasate persoane din familii problematice. În aceste scopuri au fost cheltuiţi 4,5 mil. euro. Actuala misiune de control asupra distribuirii ajutorului oferit la buget de către UE, a prezentat mărturii despre succesele în acele domenii unde unele îmbunătăţiri ar putea să fie atinse şi prin măsuri colaterale, cum ar fi controlul financiar intern de stat, achiziţii de stat etc.
Ce puteţi să ne spuneţi despre colaborarea comercială între UE şi Moldova?
În diferite perioade în Moldova funcţionau diferite regimuri de comerţ cu UE. Toate sunt preferenţiale, altfel spus, privilegiate. Ultimul a intrat în vigoare la începutul anului 2008 şi este cunoscut cu denumirea „Preferinţe comerciale autonome". Ţinând cont de abordarea Europei în ceea ce priveşte relaţiile comerciale cu ţările vecine, acest regim de comerţ este unical! Moldova poate exporta produsele sale fără cote şi taxe, cu excepţia a câtorva denumiri de produse agro-alimentare. În prezent, potrivit statisticii, 54% din exportul moldovenesc şi 41,7% din importul moldovenesc revine UE.
Cum vede Comisia Europeană viitorul Moldovei?
Comisia Europeană este pregătită să înceapă cât mai repede negocierile pentru un nou acord cu Moldova. Dacă ne vor permite condiţiile, în final, aceasta va include un acord aprofundat şi atotcuprinzător despre comerţul liber.
Aceste negocieri cu actualul Cabinet de Miniştri al Moldovei vor constitui un nou imbold pentru viitoarele relaţii bilaterale între Moldova şi UE, foarte importante, din punctul nostru de vedere, pentru republică. Un asemenea acord va oferi condiţii mai bune pentru comerţ şi investiţii în Moldova şi îşi va avea portul său în însănătoşirea economiei republicii. Comisia Europeană este pregătită să înceapă cât mai repede negocierile pentru un nou acord cu Moldova. Un asemenea acord va oferi condiţii mai bune pentru comerţ şi investiţii în Moldova şi îşi va avea portul său în însănătoşirea economiei republicii. (ECOnomist)