Benita Ferrero-Waldner, Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politică Europeană de Vecinătate, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova pe parcursul lunii noiembrie, a anunţat Cesare de Montis în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului moldovean Mihai Ghimpu.
„Rămân un prieten al Republicii Moldova şi al cetăţenilor săi”, a mai menţionat E.S. Cesare De Montis la finalul vizitei sale de rămas bun, precizând că succesorul său în fruntea Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova va fi Dirk Schuebel din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene de la Kiev.
Preşedintele a exprimat gratitudine pentru contribuţia personală a E.S. Cesare De Montis la menţinerea bunelor relaţii între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, precum şi pentru sprijinul acordat de UE în vederea consolidării instituţiilor democratice şi asigurării supremaţiei legii în Republica Moldova. Preşedintele Parlamentului a dat asigurări că actuala conducere va depune eforturi susţinute pentru a democratiza instituţiile statului, pentru a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, pentru „a construi o mică Europă la noi acasă”.
Mihai Ghimpu a solicitat susţinere din partea UE în procesul de realizare a parcursului european. În acest context, a reiterat importanţa implementării reformelor în vederea liberalizării economiei Republicii Moldova, funcţionării unei justiţii libere şi corecte, dar şi crearea condiţiilor pentru asigurarea unui climat investiţional adecvat. Implementarea reformelor şi ajustarea cadrului juridic naţional la standardele europene, potrivit spicherului, vor permite Republicii Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.
“Dorinţa cetăţenilor noştri este de a ne încadra cât mai curând posibil în familia europeană, dar acest lucru este posibil numai după ce vom promova un şir de reforme. Atunci vom putea avea susţinere internaţională pentru a realiza obiectivul propus – de a schimba statutul de „stat aflat în vecinătatea UE” cu „stat asociat”, ceea ar permite integrarea R. Moldova în UE”, a mai spus Preşedintele. Mihai Ghimpu s-a referit şi la subiectul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, astfel încât să fie creată posibilitatea pentru cetăţenii Republicii Moldova să circule fără vize în Uniunea Europeană.
La rândul său, Cesare De Montis a apreciat acţiunile actualei conduceri în a plasa Republica Moldova pe calea fermă a integrării europene şi a reiterat disponibilitatea Uniunii Europene de a iniţia negocieri în vederea semnării unui Acord de asociere cu Republica Moldova la începutul lunii ianuarie a anului viitor. Totodată, UE a promis susţinere financiară importantă în vederea depăşirii crizei social-economice.