Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2009

Vlad Filat: Actualul guvern implementeaza programul de activitate punct cu punct, in termenul stabilit

Vlad Filat: Actualul guvern implementeaza  programul de activitate punct cu punct, in termenul stabilit

Deputaţii de la Chisinau urmeaza sa voteze astazi, in a doua, şi ultima lectură, modificările la legea privind modul de alegere de catre Parlament a preşedintelui Moldovei. Partidul comunistilor sustine ca aceasta dezbatere si modificarile propuse nu fac altceva decit sa taraganeze situaţia si să continue starea de incertitudine politica la Chisinau. Partidele coalitiei sustin că, dimpotriva, votind ca preşedintele sa poata fi ales si daca va fi prezentat un singur candidat - ca in acest moment - dar raminind sa obtina tot 61 de voturi din cele 101 ale parlamentarilor, situaţia se va putea debloca. Intr-un interviu cu Valentina Ursu, premierul Vlad Filat cauta sa lamureasca mai multe aspecte ale relaţiei dintre putere si opozitie dar si din cadrul coalitiei.

Valentina Ursu: Domnule Vald Filat, pentru ca se vorbeste atat de mult in Parlament, dar si in societate ca  reprezentantii AIE poarta discutii cu exponentii  PCRM, ce discutati si de ce nu negociati? Mai este posibil sa ajungeti la negocieri?

Vlad Filat: Este adevarat, pana la acest moment, noi constatam ca sint discutii si nu negocieri. Negocieri atit de necesare pentru depasirea acestui blocaj politic din Republica Moldova. In urma intalnirii pe care am avut-o eu cu Vladimir Voronin, in urma intalnirii lui Marian Lupu cu Vladimir Voronin, ne convingem ca PCRM  nu doreste dialog, nu doreste deblocarea acestei situatii incerte, ci mai degraba accepta haos si acest lucru  se demonstreaza si prin conditiile pe care comunistii le impun pentru inceperea dialogului. Probabil, in asemenea caz avem de a face cu un interes foarte clar si care se intrevede, cel de a dezbina AIE.

Valentina Ursu: Atunci, sa va intreb pe cat de nezdruncinata, nefaramitata  ramane aceasta coalitie liberal-democrata?

Vlad Filat: Cred ca acest lucru poate sa-l judece omul, cetateanul  moldovean si asta banuiesc ca se observa in actiunile noastre, atat la nivel parlamentar, cat si la nivel de activiatate executiva.
 
Valentina Ursu: Exista sanse ca seful statului sa fie ales, ca instabilitatea politica sa se transforme intr-o atmosfera normala?

Vlad Filat: Eu imi mentin punctual de vedere, ca vom alege seful statului, sigur ca nu exclud si nealegerea lui. Insa, indiferent de ce se va intampla Republica Moldova va fi guvernata, guvernata in interesul cetatenilor ei si daca va trebui sa platim acest pret, acest cost nedorit si foarte mare pentru societatea noastra,  urmeaza in alegerile anticipate sa rezolvam aceasta problema spinoasa, si anume, trimiterea comunistilor in opozitie. Dar de data aceasta cu numarul de mandate care sa nu poata crea probleme  la nivel de functionalitatea a structurilor statale.

Valentina Ursu:  In alta ordine de idei, trebui sa amintim ca se fac auzite voci din randul fractiunii comunistilor care declara deschis ca, in primul rand, ei ar fi interesati sa cada guvernul Filat.


Vlad Filat: Pai, de obicei cei cu interese lovesc in cei mai puternici, in cea ce este functional. Actualul guvern implementeaza  programul de activitate punct cu punct, in termenul stabilit. Pana acum am parcurs etapele incipiente, necesare pentru a purcede la procesul de administrare a acestor oportunitati pe care le-am obtinut si cetateanul va simti foarte curind beneficiile acestei guvernari. Cine din opozitie si-ar dori sa avem un guvern functional, care sa rezolve problemele tarii? Mai mult ca atit, cel mai vulnerabil este guvernul, vizavi de proportia numarului voturilor in Parlament si probabil de aici reiese si aceasta conditie foarte dura pusa de Vladimir Voronin, ca pentru incepe readiscutiilor este nevoie de demiterea guvernului.

Valentina Ursu: S-a vorbit despre un mijlocitor in initierea acestui dialog intre putere si opozitie. Cine ar putea fi?

Vlad Filat: Noi suntem Alianta pentru Integrare Europeana. Ne-am propus un obiectiv foarte clar. Sincer sa va spun, mie imi displac accentele care persista in ultimul timp, precum ca seful statului urmeaza sa fie in decis in alegere, in capitala de Est, ca si parteneri. Nu deranjeaza acest lucru, insa accentul este prea categoric. Punctul meu de vedere, si al partidului, este ca presedintele tarii trebuie sa fie ales in Republica Moldova, si sa fie o solutie pentru Republica Moldova, si nu pentru Est sau Vest.

Valentina Ursu: Ex-presedintele Voronin ar putea fi influentat de Kremlin cumva ca sa deblocheze aceasta situatie incerta?

Vlad Filat: Mai putin ma intereseaza da cine poate fi influentat Voronin. Cei care pot sa il influenteze, trebuie sa si o faca. Pe mine ma intereseaza ca viitorul presedinte sa nu fie influentat dintr-o parte sau alta. Aici am vrut sa insist si in raspunsul anterior.

Valentina Ursu: Cui i-ar fi convenabile anticipatele? Se vorbeste acum despre datele unui sondaj care urma sa fie dat publicitatii, in care se spune ca PLDM ar fi in crestere. Va intreb daca ar fi avantajoase pentru dvs aceste anticipate?

Vlad Filat: Activitatea pe care o am avut-o si o am, inclusiv in domeniul politic, nu se bazeaza pe cifrele oferite de un sondaj. Noi avem trasate obiective foarte clare si mergem in indeplinirea lor. Alegerile anticipate nu sunt dorite si nu sunt potrivite nici pentru un partid politic, dar mai ales pentru societate. Acum, trebuie sa mentionez un lucru principial pentru noi, ca partid politic, noi am declarat-o intotdeauna, noi suntem pregatiti pentru alegeri. Este firesc ca un partid politic, daca are obiective in interesul cetatenilor, sa fie pregatit ca aceste obiective sa obtina sprijinul cetatenilor. Nu ne-a fost frica niciodata de alegeri.

Tin sa amintesc situatia in care se afla PLDM dupa alegerile din 5 aprilie. Am fost primii care am spus ca nu recunoastem alegerile, ca in Republica Moldova numai alegerile anticipate ar putea sa rezolve problema care era atunci: uzurparea puterii in stat, fara libertati si drepturi cetatenesti, si fara a avea o putere reprezentativa.

Pai, daca am avut atunci aceasta pozitie, la ora actuala avem o pozitie care spune ca avem o guvernare in Republica Moldova reprezntativa, care este rezultatul alegerilor, partial libere, dar care oricum nu se compara cu cele care au fost in 5 aprilie. In cazul anticipatelor suntem pregatiti sa facem fata acestei provocari si mai mult, suntem siguri, si aici nu ma refer la rezultatul Partidului Liberal Democrat, ci la rezultatul partidelor din AIE, capabil sa guverneze nestingherit pentru viitorii ani de zile.

Valentina Ursu: Pentru actualul guvern pe care il conduceti, ar fi un dezavantaj anticipatele?

Vlad Filat: Sigur ca ar fi un dezavantaj, fiindca urmeaza sa fie distorsionata atentia pe care trebuie sa o concentram in implementarea programului de activitate si implementarea angajamentelor asumate fata de partenerii externi. Insa vom face fata, vom munci mai mult, daca este necesar si zi si noapte.

Valentina Ursu: Aceste modificari la legislatia in vigoare varsa lumina asupra situatiei?

Vlad Filat: Iarasi am sa fiu sincer. In formula in care a fost propusa in prima lectura, sunt articole si anumite reglementari care creaza ambiguitate in implementare, ceea ce pentru mine este mai grav. Ca punct de vedere este ca, in forma care a fost prezentata, noi nu avem finalitatea procesului. Deci, farămitam un proces care trebuie sa aiba si o perioada de timp, bine determinata, in reglementare.

Valentina Ursu: Am putea sa ne alegem cu un presedinte la finele lunii iunie anul viitor?

Vlad Filat: Urmeaza sa discutam foarte serios pentru lectura a doua si sa venim cu amendamentele necesare pentru ca sa avem claritate, si sa avem logica care sa reiasa din spiritul normei constitutionale, dar si din spiritul intregii reglementari legale a acestui proces.

Valentina Ursu: Din moment ce exteriorul incurajeaza noua guvernare de la Chisinau, in interior totusi, in cadrul acestei Aliante, cum va intelegeti cei patru lideri?

Vlad Filat: Nu este usor. Nimeni nici nu a crezut ca va fi usor. Suntem oameni diferiti cu temperamente diferite, pe alocuri avem viziuni diferite. Dar avem un scop comun si acest scop comun ne mentine. Patru ani este obiectivul nostru, fiindca mai devreme de patru ani nu pot fi atinse obiectivele pe care ni le-am propus.

Valentina Ursu: Cind vor fi viceministri?

Vlad Filat: Este posibil simbata sa incepem acest proces. El este deja unul necesar. Legislatia a fost ajustata pentru a asigura cadrul juridic necesar pentru a implementa aceste schimbari. Puterea politica in Republica Moldova este clar stabilita si aceasta putere este important sa aiba si instrumentariul necesar pentru a-si implementa programul de activitate.

Valentina Ursu: Va surprind impovarat de griji. Optimist?

Vlad Filat: Bine, nu sunt in afara grijilor, nu sunt in afara oboselii, insa optimismul si credinta in capacitatea, in cazul dat a noastra, a tuturor, de a realiza ceea ce ne-am propus ma face sa fiu puternic si capabil sa fac aceste lucruri. (Europa Libera)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus