Trimite e-mail | Printeaza
Social
02.11.2009

A fost lansată Cam­pania naţională de sensibilizare a populaţiei „Fa­milia să­nă­toasă este familia fără violen­ţă"

UNFPA, Fondul ONU pentru Po­pu­laţie şi Centrul Inter­na­ţional pentru Protecţia şi Promovarea Drep­turilor Femeii „La Strada" lansează în­ce­pând cu 2 noiembrie curent Cam­pania naţională de sensibilizare a populaţiei „Fa­milia să­nă­toasă este familia fără violen­ţă". Campania îşi propune să cultive în rândul populaţiei atitudinea de ZERO TOLERANŢĂ faţă de fenomenul violenţei în familie şi să promoveze Telefonul de Încredere pentru femei 0 8008 8008, gestionat de Centrul Internaţional „La Strada", cu suportul nemijlocit al OSCE, Misiunea din Moldova.

Campania „Fa­milia să­nă­toasă este familia fără violen­ţă" include mai multe activităţi de informare şi sensibilizare, printre care difuzarea spoturilor de publicitate socială şi distribuirea materialelor infor­ma­tive în rândul populaţiei despre cauzele şi urmările violenţei în familie. Studiile arată că în R. Moldova fiecare a patra femeie este victimă a violenţei în familie, fie fizică, sexuală, psihologică sau economică. În acelaşi timp doar o mică parte din cazurile de violenţă sunt oficial înregistrate şi asistate. O cercetare recentă a Centrului Internaţional „La Strada" arată că la întrebarea de ce nu se adresează după asistenţă, 35% din femei răspund „Îmi era ruşine"; 23% spun „Nu cred că mă poate ajuta cineva" sau „Nu ştiu unde puteam să mă adresez"; 16% recunosc că „Îmi era frică".

„Familia sănătoasă este familia fără violenţă" este şi mesajul ce stă la temelia politicilor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. „Salutăm parteneriatul organizaţiilor internaţionale în acţiunile de prevenire şi combatere a violenţei în familie şi ne asumăm deplina responsabilitate pentru desfăşurarea lor. Prin această campanie urmează să sensibilizăm întreaga societate, dar şi să fortificăm capacităţile instituţionale la nivel de autoritate publică locală, Guvern şi Parlament pentru a reduce cazurile de violenţă în familie în R. Moldova", a declarat Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în cadrul conferinţei de presă de lansare a Campaniei.

Campania de sensibilizare „Fa­milia să­nă­toasă este familia fără violen­ţă" cheamă   femeile care suferă de violenţă în familie să-şi învingă frica şi ruşinea şi să se adreseze specialiştilor, inclusiv apelând la Telefonul Încrederii pentru femei. „Este important ca femeile abuzate în familie să ştie că nu sunt singure şi pot conta pe ajutorul specialiştilor. În acelaşi timp se impune ca şi comunitatea, publicul larg şi grupurile profesionale, în special poliţiştii, medicii, asistenţii sociali, să le susţină în acest sens, implicându-se mai activ în acţiunile de combatere a violenţei", a spus Daniela Misail-Nichitin, vicepreşedinte la centrul internaţional „La Strada".

Din luna septembrie 2008 în Republica Moldova este în vigoare Legea nr. 45-XVI cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie. „Apreciem faptul că autorităţile R. Moldova au fost receptive la recomandările organizaţiilor internaţionale în elaborarea acestei legi. R. Moldova are o lege bună, rămâne să asigurăm aplicarea ei în practică", a spus Eugenia Benigni, Consilier în cadrul Programului combaterii traficului de fiinţe umane şi gender, Misiunea OSCE în Moldova. 

Cam­pania de sensibilizare „Fa­milia să­nă­toasă este familia fără violen­ţă" se desfăşoară în cadrul proiectului „Protecţia şi abilitarea victimelor traficului de fiinţe umane şi violenţei în familie", realizat în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova şi susţinut de Guvernul Japoniei şi de Fondul ONU pentru Securitate Umană. Campania se bucură şi de susţinerea Ministerului Afacerilor Externe al Regatului unit al Danemarcei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus