La 6 noiembrie la Viena se va desfăşura o reuniune a participanţilor la formatul de negocieri „5+2". Evenimentul va avea loc la iniţiativa Preşedinţiei elene a OSCE şi va pune în discuţie căile de relansare a negocierilor, precum şi modalităţile de întărire a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.
Vicepremierul pentru reintegrare al Moldovei Victor Osipov a declat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că reuniunea de la Viena este un semnal pozitiv şi un efect al consecvenţei demonstrate de noul Guvern în luna care a trecut de la investirea lui.
Potrivit lui Osipov, în cadrul reuniunii de la Viena autorităţile moldoveneşti vor asista asuptea sporirii asistenţei din partea Uniunii Europene şi SUA în procesul de reglementare, de aprofundarea cooperării cu Ucraina, inclusiv în cadrul EUBAM, în vederea securizării şi îmbunătăţirii managementului segmentului transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene şi, în mod deosebit, de valorificarea pozitivă a influenţei enorme pe care o are asupra regiunii transnistrene Federaţia Rusă.
VIcepministrul a menţionat că pe parcursul unei luni de la investire, autorităţile Republicii Moldova au promovat reluarea negocierilor în formatul „5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean, precum şi crearea unei atmosfere propice, favorabile procesului de reglementare.
În acest scop, au fost efectuate consultări cu reprezentanţii tuturor partenerilor internaţionali implicaţi în acest format - OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA, care şi-au reiterat pentru necesitatea identificării unei soluţii a conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Convingerea Guvernului este că anume în baza acestui principiu este posibilă o soluţionare viabilă a conflictului în cadrul formatului „5+2", prin adoptarea unui statut special pentru Transnistria.
Noua conducere a Republicii Moldova este hotărâtă, de asemenea, să dezvolte măsurile de întărire a încrederii, scop în care a fost efectuată o trecere în revistă a situaţiei în cadrul grupurilor de lucru din domeniu.
Activitatea lor va fi reluată în viitorul cel mai apropiat, odată cu finisarea procedurilor de formare a noilor structuri guvernamentale.
O atenţie deosebită va fi acordată, în continuare, localităţilor din Zona de Securitate şi problemelor cu care se confruntă locuitorii acestora. În timpul cel mai apropiat vor fi identificate mecanisme de asistenţă a populaţiei din această regiune, inclusiv cu suportul comunităţii internaţionale.
"Suntem convinşi că implementarea unor proiecte comune cu suportul partenerilor de dezvoltare în domeniul economic, social şi umanitar va contribui la ameliorarea condiţiilor de trai şi a mediului de afaceri din regiune şi la crearea unei atmosfere propice pentru promovarea negocierilor politice", a spus Osipov.
Guvernul RM va insista asupra creării condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor menite să contribuie la intensificarea contactelor interumane, întărirea încrederii şi apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului, a mai spus Osipov.