Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.11.2009

Stepaniuc: Nu cred că anticipatele ar fi o soluţie - sunt pentru o candidatură neutră

Stepaniuc: Nu cred că anticipatele ar fi o soluţie - sunt pentru o candidatură neutră

Deputatul comunist Victor Stepaniuc susţine că impasul actual ar putea fi depăşit la masa tratativelor

Valentina Ursu: Domnule Stepaniuc, se mai păstrează şansele de a fi ales preşedintele tarii?

Victor Stepaniuc: Şanse sunt. Niciodată nu pot să fie epuizate toate.

Valentina Ursu: Dar în ce condiţii?

Victor Stepaniuc: Iata aici e si problema, în condiţiile de astăzi eu cred că totuşi şanse sunt puţine.

Valentina Ursu: Şi atunci alegerile anticipate sunt unica salvare?

Victor Stepaniuc: Nu nu cred că anticipatele ar fi o solutie şi în ultimele luni eu am fost pentru o soluţie de mijloc, de fapt. În cazul de faţă, Parlamentul sau clasa politică, acei care reprezintă astăzi majoritatea şi minoritatea, ar putea să se aşeze la masa tratativelor şi să caute o candidatură neutră, o persoană care cunoaşte bine viaţa publică din RM, viaţa politică, viaţa socială. Ar putea fi un om de ştiinţă,o personalitate care a avut şi are succes în domeniul business-ului, administraţiei publice,etc.

Valentina Ursu: Dar cine dintre deputati ar trebui să propună şi să voteze o atare candidatura?

Victor Stepaniuc: Asta e şi problema. Asta-i şi dilema momentului, că ar trebui propusa şi votata de tot parlamentul şi ar trebui să fie o variantă de compromis, fiindcă dumneavoastră observaţi că noi, după data de 5 aprilie, în problema alegerii şefului statului, în problema cui aparţine majoritatea parlamentară, cine conduce şi are dreptul să conducă ţara şi aşa mai departe, am intrat de fapt într-un impas. Atunci am avut noi 60 de voturi şi nu am găsit un vot pentru a alege seful statului şi acum cei care reprezintă majoritatea parlamentară au nevoie de mai multe voturi.

Valentina Ursu: Dar, oare, situatia de azi se compară doar cu cea din 5 aprilie, sau poate si cu cea care era in anul 2005, cand anumiti deputati din opozitie l-au votat atunci pe domnul Voronin?


Victor Stepaniuc: În 2005 a fost totuşi o altă situaţie. Fiindcă atunci s-au găsit din minoritate deputati care au recunoscut într-un fel supremaţia partidului nostru, au recunoscut că alegerile au avut loc, că au fost într-un fel libere şi democratice şi in felul acesta s-a recunoscut autoritatea partidului nostru.

Valentina Ursu: Acum fractiunea parlamentara PCRM nu ar putea recunoaşte autoritatea coalitiei liberal-democrate ?


Victor Stepaniuc:
Nu putem.

Valentina Ursu: De ce?

Victor Stepaniuc: De fapt, ea e recunoscută. Strict juridic ea există, această majoritate şi din punct de vedere constituţional ea există, dar AIE nu are voturile necesare. Şi atunci cum să cauţi soluţia. Soluţia se caută la masa tratativelor, prin dialog. Declaraţiile agresive şi dintr-o parte şi din alta…

Valentina Ursu: Psihologic, aceste declaraţii divizeaza societatea în „ai nostri si ai vostri”.

Victor Stepaniuc:
Numaidecât. Şi ele de fapt creează premize reale ca preşedintele să nu fie ales, chiar aici în Parlament, fiindcă unele declaraţii pe care le fac chiar unii lideri ai alianţei, ca de exemplu acelaşi preşedinte al parlamentului, preşedinte interimar Mihai Ghimpu care permanent provoacă deputaţii cu închiderea microfoanelor, cu diferite ofense, dumnealui însuşi lucrează împotriva candidaturii lui Marian Lupu. Dar alianţa trebuie să înţeleagă foarte bine că Lupu a venit totuşi de la PCRM, că nu este simplu ca astăzi cineva de la PCRM sau chiar fracţiunea comunista în întregime, să voteze pentru Lupu. Nu este nici politic şi nici moral, chiar nu este simplu. Şi totuşi se caută soluţii de alternativă, se caută soluţii de compromis din partea partidului nostru. Dar din partea alianţei astăzi, cu exceptia poate a domnului Diacov şi domnului Lupu, ceilalti deputati din alianţa parcă nu sunt interesaţi în alegerea preşedintelui. Ar fi normal că dacă nu soluţionăm problema către 10 noiembrie, trebuie să revenim la o anumită etapă şi să căutăm o altă soluţie, o soluţie de compromis, atunci când acele declaraţii agresive ar trebui să fie temperate şi de căutat probabil şi alte variante pentru a alege preşedintele. În general un stat, care mai multe luni, şi mai ales în condiţiile RM, care nu are preşedinte al republicii, deci , e un stat slăbit şi asta pe mine personal tare mă îngrijorează. Personal sunt pentru varianta de compromis, de a căuta soluţia până la 10 noiembrie, de a căuta soluţii după 10 noiembrie. Eu sper că legislaţia de acum o să ne ofere posibilitate ca să soluţionăm pe parcursul a unui an şi jumătate problema.

Valentina Ursu: Ca preşedintele să fie ales de popor?

Victor Stepaniuc: Poate şi în varianta asta.

Valentina Ursu: Sau cu 51 de voturi ale deputatilor din Parlament?

Victor Stepaniuc: 50+1. Şi cu bunăvoinţa şi înţelegerea interesului naţional, toate aceste formaţiuni din Parlament, toţi deputaţii ar putea să caute câteva variante, pentru ca până la urmă s-o găsească pe cea mai bună, mai optimă.

Valentina Ursu: Eu mă gândesc, ce ar fi, dacă comuniştii ar zice: „L-am crescut pe Lupu – îl votăm că-i omul nostru” si in asa fel se depaseste criza politica?

Victor Stepaniuc: Nu putem spune astăzi asa sută la sută. A crescut ca politician, dar vedeţi că dumnealui s-a dezis de acele principii, impartasite de PCRM...

Valentina Ursu: Domnul Lupu a explicat de ce. Pentru că nu s-a schimbat denumirea partidului, că era instituita verticala puterii?

Victor Stepaniuc: Bine, la subiectul acesta discutăm altă dată.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus