Interviu realizat de Europa Liberă cu ministrul de stat Victor Bodiu, responsabil cu activităţile de elaborare a planului.
Guvernul este pe cale să finalizeze un plan de recuperare a economiei, afectată puternic de recesiunea globală. Un consiliul special în cadrul executivului se ocupă de elaborarea acestui plan, iar invitatul nostru este responsabilul de coordonarea acestei activităţi, ministrul de stat, Victor Bodiu.
Radu Benea: Dle Bodiu, V-aş ruga să ne spuneţi care sunt priorităţile acestui program?
Victor Bodiu: Aşa cum aţi menţionat, într-adevăr elaborăm un Program de stabilizare şi relansare economică pentru anii 2009-2011 şi acest program va avea trei priorităţi de bază. În primul rând vorbim despre optimizarea finanţelor publice, doi ar fi relansarea activităţii economice şi trei, asigurarea unei protecţii sociale eficiente şi juste.
Radu Benea: Dle Bodiu, aţi spus că o prioritate este optimizarea cheltuielilor. Cine va trebui să-şi strîngă cureaua? Pe cine va viza această optimizare?
Victor Bodiu: Când vorbim despre optimizarea finanţelor publice vorbim despre câteva obiective. Nu este neapărate ca cineva în parte să-şi strângă cureaua, până la urmă toţi o vom face. Vorbim în primul rând de întreprinderea măsurilor pentru majorarea veniturilor publice. Alte măsuri ţin de majorarea accizelor, optimizarea cheltuielilor, mă refer la cheltuielile neprioritare şi redirecţionare acestor cheltuieli pentru priorităţi mai importante.
Radu Benea: Se vorbea despre o reducere drastică a subvenţiilor în agricultură. Este adevărat?
Victor Bodiu: Subvenţiile în agricultură pentru anul viitor într-adevăr se vor micşora, pentru că nu avem posibilitate să subvenţionăm în aceeaşi măsură agricultura. Dar vom încerca să compensăm prin alte programe, inclusiv prin asistenţă tehnică venită de peste hotare, pentru programe de dezvoltare a irigaţiei şi alte domenii. Încercăm să găsim şi soluţii pentru pentru a compensa măsurile de constrângere pe care le întreprindem, şi aici vorbesc despre asistenţa din partea donatorilor externi.
Diana Răileanu: S-au făcut deja auzite reproşuri din partea sindicaliştilor referitoare la îngheţarea salariilor bugetarilor. Pe ce perioadă ar putea să se extindă această măsură?
Victor Bodiu: În cadrul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional am reuşit, după părerea noastră, să ajungem la un compromis care ne asigură un echilibru în ceea ce priveşte latura socială. E adevărat, sunt multe nemulţumiri, dar până la urmă am mers pe faptul că nu vor fi micşorări de salariu. Majorările care s-au aprobat le menţinem pentru anii următori. Nu se vor majora numărul de angajaţi disponibilizaţi. Mergem doar pe programul care a fost aprobat de guvernarea precedentă care prevedea un plan anual de reducere a excidentului de unităţi în sistemul bugetar. Nu aş zice că va fi o micşorare în retribuţia muncii. Vorbim despre îngheţarea creşterii salariului pentru anul viitor. De fapt, perioada este până în anul 2011dar în dependenţă de evoluţiile anului 2010 putem să revenim la acest subiect.
Radu Benea: Dle Bodiu, în prima jumătate de an, economia R. Moldova s-a contractat cu aproape 8 la sută. Credeţi că e posibilă o creştere, în 2010, cu 3-4 la sută, după cum s-a anunţat?
Victor Bodiu: Noi suntem puţin mai atenţi în ceea ce priveşte prognozele pentru anull viitor. Considerăm că chiar în primul trimestru 2010 economia va trece pe un teren ascendent deja. Prognozăm că va fi o creştere de aproximativ 1,5 la sută. Dar depinde de noi şi de măsurile pe care le vom întreprinde ca această creştere să fie mai mare.
Radu Benea: Când credeţi că ar putea fi stopat declinul economic?
Victor Bodiu: Noi prevedem că în primul trimestru al anului 2010 declinul economic va înceta în Republica Moldova şi asta este nu doar priviziunea Republicii Moldova, dar este şi priviziunea partenerilor noştri, mă refer la FMI.
Radu Benea: Va fi relansat procesul de privatizare?
Victor Bodiu: Relansarea economică se axează pe mai multe obiective. Dorim să relansăm şi procesul de privatizare şi ne uităm la el nu doar ca la o sursă de majorare a veniturilor bugetare, dar şi ca o sursă de atragere a unor investitori serioşi în Republica Moldova.
Radu Benea: În acest program pe care îl elaboraţi, faceţi şi nişte estimări?
Victor Bodiu: Nu am făcut o estimare clară pentru veniturile pe care posibil să le obţinem în urma procesului de privatizare. Aşa cum vam zis: nu ne uităm la procesul de privatizare ca la un proces doar de suplinire a bugetului public.
Radu Benea: Mă refeream la investiţii...
Victor Bodiu: Pentru o stabilizare economică avem nevoie de circa 12 miliarde de lei investiţii în următorii doi ani. Dar asta mi se pare absolut uşor de atins şi cred că cifra aceasta va fi şi mai mare.
Radu Benea: Presiunea bugetară fiind redusă, mijloacele care vor acoperi deficitul bugetar, cele 180 de milioane de dolari de la FMI - tranşă specială, vor merge la plăţile salariale şi pensii?
Victor Bodiu: Aici vreau să fac o precizare. Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional prevede o sumă de alocare de 590 de milioane, iar aceste 180 de care aţi vorbit se oferă suplimentar la cele 590. Pot fi utilizate din momentul în care am ajuns la un acord cu FMI-ul. Sperăm foarte mult că săptămâna viitoare banii vor fi în contul Ministerului Finanţelor şi vor fi folosiţi în primul rând pentru plăţile sociale ale bugetului - salarii, pensii...
Radu Benea: O altă prioritate anunţată a planului este protecţia socială eficientă. Nu avem date proaspete despre şomaj, dar se ştie că rata şomajului s-a dublat la începutul anului. Armata şomerilor e completată şi de muncitorii reveniţi de peste hotare. Ce soluţii aveţi pentru aceşti oameni?
Victor Bodiu: Încercăm prin diferite programe să găsim soluţii pentru reangajarea acestor oameni în câmpul muncii şi aici vorbesc despre programele de dezvoltare a infrastructurii pe care le preconizăm pentru următorii ani. Sperăm că în mare parte aceste locuri de muncă vor compensa dublarea cifrei şomerilor din anul acesta. (Europa Liberă)