Un nou sondaj de opinie arată că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, Partidul Comuniştilor ar putea acumula 29,3% din voturi la alegerile parlamentare anticipate, PD - 12,7%, PLDM - 10,2%, PL - 9,8%, iar AMN - 2,3%. Ponderea celor indecişi a constituit 21,6%, iar 10,1% au declarat că nu vor vota.
Din totalul celor, care au exprimat o opţiune (78,4%), PCRM este în uşoară scădere şi ar acumula 42,9% dintre voturile alegătorilor, PD este în creştere şi ar acumula 18,5%, PLDM ar obţine 15%, PL - 14,4%, iar AMN - 3,4%.
Autorii sondajului spun ca in cazul unor alegeri parlamentare, Alianţa pentru Integrare Europeană ar castiga cel mult încă 5 mandate, însă cu mare greu. "Partidul Comuniştilor înregistrează o uşoară aterizare, să spunem aşa", a remarcat Doru Petruţi, director IMAS.
Voronin, bătut de Lupu
Potrivit Barometrului socio-politic, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC, personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei este liderul PDM, Marian Lupu, candidat la funcţia de preşedinte a ţării, care a acumulat 47% din voturile respondenţilor. El este urmat de Vladimir Voronin cu 40%, premierul Vlad Filat - cu 35%, ex-premierul Zinaida Greceanîi - cu 33%, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă - cu 32% şi preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu - cu 24%.
În top 5 cu cea mai mică încredere şi popularitate s-au plasat: Iurie Roşca (-75%), Serafim Urechean (-70%), Dumitru Braghiş (-66%), Vasile Tarlev (-66%) şi Dumitru Diacov (-62%).
În UE, dar fără NATO
Pentru aderarea la UE au votat 63% din respondenţi, iar pentru NATO - 26%. Totodată, 39% din respondenţi văd viitorul Moldovei legat de CSI, 31% - cu ţările din Vest, 17% - şi cu CSI şi cu Occidentul, iar 11% - cu toate ţările.
Potrivit sondajului, 38% din participanţii la interviu au consdieră „în foarte mare măsură" sau „în mare măsură" că pe parcursul actualei guvernări se va încerca unirea cu România. Aproximativ acelaşi număr de respondenţi au prezentat însă o opinie diametral opusă.
Biserica, Armata şi Primăria -pilonii pe care "se sprijină" populaţia din Moldova
Circa 90% din populaţie are încredere în biserică, 57% - în Armată, iar 51% - în Primărie. Mass media este creditată cu o mai multă doză de încredere faţă de Guvern şi justiţie (50% şi câte 39%, respectiv). Totodată, populaţia nu are încredere în partidele politice (-64%), poliţie (-56%), Parlament (-52%), Preşedinţie (-51%), sindicate (-45%).
Numărul celor care consideră că Moldova se îndreaptă într-o direcţie bună s-a majorat semnificativ după alegerile din iulie 2009
Potrivit Barometrului socio-politic, 42% din cei intervievaţi susţin că Moldova se îndreaptă într-o direcţie greşită (faţă de 68% în sondajul realizat înaintea alegerilor din iulie), iar 34% susţin că în Moldova lucrurile merg într-o direcţie bună (faţă de 19% în sondajul anterior). Totodată, 41% au declarat că situaţia lor este mai proastă decât acum un an (52% - în sondajul anterior), iar 16% au menţionat că situaţia este puţin mai bună (16% - în sondajul anterior).
Ponderea celor nemulţumiţi de situaţia economică din ţară a rămas la nivelul sondajului anterior - 66%, iar a celor nemulţumiţi de nivelul lor de strai s-a redus (de la 57% până la 46%), în timp ce ponderea celor mulţumiţi a crescut (de la 19% până la 27%).
În acelaşi timp, este mare ponderea celor care nu ştiu cum va evolua situaţia în următorul an - 31%, pe când cei optimişti constituie 23%, iar cei pesimişti - 15%. În ce priveşte criza economică, 42%din respondenţi s-au declarat afectaţi de acest fenomen, 44% - afectaţi într-o măsură mai mică, iar 7% din respondenţi au declarat că nu simt criza economică.
Notă: Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1070 de persoane din peste 70 de localităţi, în perioada 11-29 octombrie. Marja maximă de eşantionare, potrivit organizatorilor, este de 3%.