Rusia, al carei rol politic in Republica Moldova este in crestere, ar fi dispusa sa accepte la Chisinau si un candidat prooccidental, in persoana lui Marian Lupu, fost apropiat al lui Vladimir Voronin si al comunistilor, spune analistul politic Vladimir Socor.
Instabilitatea politica din ultimul an din Republica Moldova - adica alegerile parlamentare in urma carora nu a rezultat o majoritate clara, apoi incercarile esuate de alegere a presedintelui - si perspectiva unor noi alegeri anticipate ce ar urma sa fie organizate in 2010 au crescut rolul politic al Rusiei la Chisinau, sustine expertul Vladimir Socor intr-o analiza pentru Eurasia Daily Monitor. Astfel Moscova, a carei influenta atinge cea mai mare cota in acest context decat in orice moment din cei opt ani de regim comunist din statul de peste Prut, concureaza impotriva Uniunii Europene pentru rolul de mediator in criza politica si constitutionala pe care o traverseaza Moldova, dorind sa devina "broker" de putere in aceasta tara. Socor argumenteaza ca scopul strategic al Rusiei este sa incetineasca progresele Moldovei in relatia cu UE si cu Romania si sa repuna Chisinaul pe o directie ruseasca.
Din perspectiva Moscovei, Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului si presedintele interimar al Moldovei, si Partidul Democrat Liberal al premierului Vlad Filat par prea proeuropene si prea apropiate de Romania. Prin urmare, sustine Socor, Rusia are tot interesul sa pastreze in Legislativul moldovean "reziduuri comuniste puternice pentru urmatorii patru ani" si sa prefere un sef de stat al Republicii Moldova fara relatii personale cu Romania sau membri ai echipei apropiati de Bucuresti.
In analiza sa, Vladimir Socor spune ca Marian Lupu, candidatul coalitiei democrate la functia de sef al statului de peste Prut, care a debarcat din randurile comunistilor moldoveni cu putin timp inaintea alegerilor din iulie, este acum un politician prooccidental, iar echipa Partidului Democrat pe care il conduce este cea mai europeana din punct de vedere al pregatirii dintre cele patru partide ale Aliantei pentru Integrare Europeana. Marian Lupu provine insa dintr-o familie apropiata ideologiei comuniste, tatal sau fiind membru al Partidului Comunist in tinerete, apoi secretarul organizatiei de partid la Facultatea de Matematica a Universitatii de Stat din Chisinau. Intre 2005 si 2009, Marian Lupu a fost presedintele Parlamentului Moldovei din partea comunistilor. De aceea, in opinia lui Socor, aparent Moscova a decis sa-l sustina pe acesta pentru fotoliul de presedinte al Republicii Moldova.
Deocamdata, lui Lupu ii mai lipsesc opt voturi pentru a putea fi ales in aceasta functie, pe care ar putea sa le obtina numai din partea comunistilor. De altfel, fostul presedinte comunist Vladimir Voronin a facut o vizita la Moscova, unde s-a intalnit cu seful administratiei prezidentiale, Serghei Nariskin, care, potrivit cotidianului rus Kommersant, ar fi incercat sa-l convinga sa-l sustina pe Marian Lupu la sefia statului de peste Prut. Analistul politic socoteste ca, in acest context, principala provocare pentru Lupu si partidul sau este de a evita sa devina indatorati politic Rusiei pentru ultimele servicii pe care aceasta le face in politica interna moldoveana.
» Filat, la Bucuresti
Premierul Moldovei, Vlad Filat, urmeaza sa vina la Bucuresti saptamana viitoare, intre 13 si 14 noiembrie, cu ocazia Forumului Economic al Initiativei Central-Europene. Filat a anuntat ca se va intalni la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu si spera sa semneze in capitala Romaniei conventia micului trafic la frontiera. (Romania Libera)