Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
09.11.2009

Polonia refuză să procure vaccinuri împotriva gripei porcine

Polonia refuză achiziţionarea de vaccinuri împotriva virsului gripal AH1N1, câtă vreme companiile farmaceutice nu îşi asumă răspunderea pentru efectele secundare, a anunţat premierul acestei ţări, Donald Tusk.

În ciuda panicii instalate în state vecine precum Ucraina şi Slovacia, a decretării stării de "epidemie naţională" în Bulgaria sau a avertismentelor de la Bruxelles privind "zecile de mii de morţi" pe care i-ar putea lăsa în urmă pandemia de gripă nouă, Varşovia are o altă poziţie.

"Ştim că firmele care oferă vaccinuri împotriva gripei A H1N1 nu vor să-şi asume responsabilitatea privind efectele secundare ale acestui vaccin", a declarat Tusk, citat de Mediafax.

Companiile farmaceutice preferă să vândă direct guvernelor, iar nu să pună vaccinurile pe piaţă "deoarece răspunderea lor juridică ar fi atunci mai mare", a explicat premierul Poloniei. Aceste firme - care vor avea profituri de 18 miliarde USD din contractele încheiate cu autorităţi sanitare din mai multe state - "cer clauze care nu sunt, probabil, în conformitate cu legislaţia poloneză şi care pun toată răspunderea asupra Guvernului unei ţări în privinţa efectelor secundare şi a eventualelor despăgubiri", a explicat Tusk.

Şeful Guvernului polonez consideră că îngrijorarea legată de această pandemie este exagerată şi că eventuala achiziţionare de vaccinuri va fi "discutată deschis" de-abia "dacă vom avea o declaraţie potrivit căreia Comisia Europeană (CE) îşi asumă responsabilitatea juridică a efectelor secundare ale vaccinului".

Agenţia Europeană pentru Medicamente are "avize" privind utilitatea vaccinării în combaterea pandemiei, dar CE nu şi-a asumat până acum o declaraţie politică privind siguranţa vaccinurilor.

În aceste condiţii - cu numai 200 de persoane infectate cu AH1N1 şi niciun deces înregistrat - Polonia preferă să mai aştepte. Pe plan mondial, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că numărul deceselor a depăşit 6.000, începând din aprilie, şi există cazuri de infectări cu AH1N1 în 199 de state şi teritorii.

Nici premierul Turciei nu are încredere în vaccinuri

În Turcia, premieul Recep Tayyip Erdogan a dezminţit anunţul ministrului său al Sănătăţii că s-ar fi vaccinat şi a declarat că fiecare cetăţean turc trebuie "să aleagă" el însuşi dacă face vaccinul sau nu, relatează cotidianul Zaman. Erdogan nu insistă pentru o campanie de imunizare în masă, deşi Guvernul său a distribuit cel puţin 40 milioane de doze, iar 27 decese sunt puse pe seama AH1N1.

Înainte de a începe vaccinările, autorităţile turce au testat vaccinurile de import asupra a 20.000 de voluntari, dar niciunul nu a avut probleme serioase.

Isteria gripei porcine continuă

În Italia, autorităţile sanitare au estimat că circa 1% din populaţia ţării s-a infectat cu AH1N1 în cursul săptămânii trecute, în Ucraina continuă bătălia politică pe seama pandemiei, care ar putea duce la amânarea alegerilor prezidenţiale (programate pe 17 ianuarie) până în mai.

Slovacia, unde s-a confirmat primul deces, mai menţine deschis doar un punct de frontieră cu Ucraina - ţară cu 144 decese cauzate de infecţii respiratorii, dar numai în 14 a fost vorba de AH1N1. (Gândul)

cuvinte-cheie: gripa

Comentarii (0)

 

Related news

Sus