Duminică s-a produs cea de-a doua din anul curent explozie a unui gazoduct de tranzit al gazelor spre Balcani. Deflagraţia s-a produs la o adâncime de 4 metri în apropiere de oraşul Căuşeni, lăsând fără gaze câteva zeci de localităţi din două raioane - Căuşeni şi Ştefan Vodă.
Pe lângă efectul său direct social şi economic, la o privire mai atentă deflagraţia parcă mai are şi un efect cu iz politic, deoarece s-a produs în ajunul alegerilor preşedintelui, preconizate pe 10 noiembrie. Ar putea fi o simplă coincidenţă, deoarece Căuşeniul nu e Chişinău. Şi totuşi, vorba ceea, bate şeaua să se priceapă măgarul...
Vrând -nevrând, ne amintim că la 1 aprilie, în ajunul alegerilor parlamentare din 5 aprilie, a explodat gazoductul magistral în apropierea satului Chiţcani, tot la o oră matinală - 5:35. Atunci a fost menţionat că explozia s-a produs din cauza uzurii gazoductului, care a fost dat în exploatare prin 1974.
Din fericire, cele două explozii nu s-au soldat cu victime umane.
Ultima revizie a gazoductelor din Moldova a fost efectuată în 2005 şi conform rezultatelor acesteia, porţiunea respectivă de gazoduct era în stare bună, fără riscuri de deflagraţie.
Premierul Vladimir Filat şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că aceasta este a doua deflagraţie în ultima jumătate de an. "Este o situaţie alarmantă şi noi trebuie să depunem toate eforturile pentru a exclude cazuri similare pe viitor", a spus premierul în cadrul unei şedinţe speciale.
În prezent, cauzele deflagraţiei de la Căuşeni sunt elucidate de o comisie specială, condusă de ministrul Afacerilor Interne Victor Catan. Însăşi faptul că ministrul de interne se va ocupa de acest caz deja face impresia că ceva e putred la mijloc. Să fie oare vorba de o acţiune provocatoare ? Sau dimpotrivă, este rezultatul inacţiunii unor factori de decizie, care trebuiau să efectueze măsurile necesare pentru înlocuirea porţiunilor uzate de gazoduct? Răspunsurile la aceste şi la alte întrebări urmează să le dea comisia specială pe marginea acestui caz. (Interlic).