Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.11.2009

Băsescu le-a spus tinerilor moldoveni să nu subestimeze forţa celor care doresc blocarea R. Moldova

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, joi, tinerilor din Republica Moldova, că importanţa Partidului Comunist nu este de neglijat, fiind o forţă politică puternică, cu capacitatea de a mobiliza masele, şi a arătat că, şi dacă există un Guvern democratic, structurile retrograde sunt rezistente.

Şeful statului le-a spus tinerilor moldoveni, participanţi la protestele din aprilie, de după alegerile prezidenţiale, că principalul mesaj pe doreşte să îl transmită este acela de a-i încuraja să meargă înainte pentru ca Republica Moldova să devină un stat membru al UE, atunci când va fi pregătită din punct de vedere al funcţionării statului şi al standardelor politice cerute de un astfel de obiectiv.

"Nu este de neglijat importanţa Partidului Comunist din Republica Moldova, pentru că este o forţă politică extrem de puternică, chiar dacă acum a fost înfrântă. Este foarte puternică şi cu mare capacitate de a mobiliza masele, cetăţenii, în jurul unei ideologii pe care o promovează. În orice caz, din discuţiile pe care le-am avut cu autorităţile de la Chişinău înainte de schimbarea Guvernului, a rezultat foarte clar că au opţiunea pro-europeană, doar acţiunile lipseau. Tipic comuniştilor - una spun şi alta fac. Rămâne de văzut dacă acum, fiind în opoziţie, vor avea capacitatea de a susţine obiectivul major ca Republica Moldova să intre în UE", a spus Băsescu.

Băsescu a subliniat că experienţa i-a arătat că structurile  retrograde sunt "extrem de rezistente". "Să nu vă amăgiţi că, dacă există un Guvern majoritar democratic, el va şi reuşi să schimbe abordările tuturor instituţiilor şi a oamenilor foarte rapid. La noi şi acum se văd şi mentalităţile din vechiul regim şi acţiunile tipice vechiului regim - dezinformare, minciună, intoxicare. Si suntem stat membru UE. Deci nu subestimaţi forţa celor care doresc blocarea Republica Moldova în statutul ei actual sau de satelit al altor puteri, pentru că aţi face o mare eroare", i-a sfătuit Băsescu pe tineri, subliniind că mai ales acum, într-o situaţie economică dificilă, "propaganda mincinoasă înfloreşte mult mai uşor".

Preşedintele a arătat că României i-au trebuit aproape 18 ani să intre în Uniunea Europeană şi că acest lucru a fost posibil datorită efortului comun şi solidarităţii clasei politice."Este adevărat, clasa politică, indiferent în ce ideologie s-au aşezat partidele, a fost solidară cu acest obiectiv - intrarea în UE, a fost un obiectiv asumat de toate partidele, de la cele extremiste, până la cele mai democratice", a arătat Băsescu, subliniind că problema în Republica Moldova este, din punctul său de vedere, dacă toate forţele politice doresc în mod sincer să atingă acest obiectiv.

Şeful statului le-a spus tinerilor moldoveni că din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, România susţine ca Republica Moldova să nu fie abandonată, ca pespectivă de intrare în UE, cu Ucraina, ci să fie inclusă în pachetul Balcanilor de vest, acolo unde perspectivele sunt mult mai bune şi reprezintă pasul următor de extindere în UE.

"Cu certitudine, vor exista extinderi, mai ales acum după ce Tratatul de la Lisabona a fost ratificat. Până acum extinderea era blocată pentru că Tratatul de la Nisa limita la 27 de state membre ale UE. Noul tratat deschide perspective şi pentru alte ţări. Aceasta este o bătălie ce nu poate fi susţinută doar de România, ci şi de Republica Moldova", a subliniat Traian Băsescu.

Şeful statului a vorbit şi despre Legea de acordare a cetăţeniei, arătând că aplicarea acesteia în sensul accelerării acordării cetăţeniei române pentru moldoveni depinde mult şi de legislaţia din Republica Moldova. "Urmărind statisticile, noua Lege a produs o îmbunătăţire radicală a procesului de acordare a cetăţeniei. Probabil, în primele luni ale anului 2010, vom crea o Agenţie separată pentru acordarea cetăţeniei române, pentru că acum este o comisie multi-ministerială care se întruneşte o dată pe sătpămână la Ministerul Justiţiei, deci este un proces complicat", a spus şeful statului.

Băsescu a mai subliniat că este bine că prin noua Lege actele pentru redobândirea sau dobândirea cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o fără voia lor se pot depune la orice ambasadă română sau consulat, arătând că în câteva zile vor deveni funcţionale şi noile consulate de la Cahul şi Bălţi, ceea ce va uşura foarte mult pocesul de depunere a actelor.

"De asemenea, s-a mărit şi numărul studenţilor moldoveni în universităţile româneşti. Începând de anul acesta s-a suplimentat numărul de locuri. Sper că vom răspunde cât mai bine solicitărilor şi aşteptărilor generaţiei tinere", a mai spus Băsescu.

Şeful statului le-a mulţumit tinerilor moldoveni pentru atitudinea pe care au avut-o în aprilie şi care a fost determinantă pentru evaluarea a ceea ce se întâmpla în Republica Moldova sub regim comunist, dar şi pentru că au păstrat limba română şi tradiţiile.

"Zilele trecute am fost la Berlin, unde s-a sărbătorit 20 de ani de la dărâmarea Zidului Berlinului care a separat naţiunea germană. Noi nu avem un zid, avem un râu - Prutul - şi cred că îl vom trece prin intrarea Republicii Moldova în UE, adică să treacă UE peste Prut", a încheiat Băsescu. 

Primarul Chisinăului, Dorin Chirtoacă, prezent şi el la această întâlnire, i-a mulţumit preşedintelui pentru oportunitatea de a se afla în România alături de un grup de tineri "care şi-au exprimat clar dorinţa pentru democraţie şi intregrare europeană a Republicii Moldova". "Este al doilea grup care vizitează în aceste săptămâni România. Aceste vizite sunt posibile datorită unei colaborări strânse cu Departamentul pentru românii de pretutindeni şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului din România, care a făcut posibilă apariţia acestui proiect, "Recunoaştere şi Recunoştinţă" pentru tinerii care, din păcate au avut de suferit de pe urma acţiunilor aş spune chiar barbare ale Poliţiei în perioada 7-30 aprilie, atunci când după ce tinerii au ieşit în stradă şi au exprimat paşnic dezacordul faţă de rezultatul alegerilor din 5 aprilie, în noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie Poliţia a intrevenit în forţă şi a arestat sute de tineri, ajungându-se şi la victime omeneşti", a spus Chirtoacă.

Primarul Chişinăului a arătat că prezenţa tinerilor în România este o modalitate prin care aceştia îşi pot "încărca bateriile" pentru a putea merge mai departe în promovarea valorilor democraţiei şi pentru pedepsirea în instanţă a celor care în aprilie s-au făcut vinovaţi de abuzuri.

"Sunt cel puţin trei aceia care nu sunt printre noi din cauza acestor acte ale poliţiei, trei tineri care nu au supravieţuit barbariei comuniste. Cei care sunt aici în faţa dumneavoastră sunt tineri care din păcate au petrecut zile şi nopţi, săptămâni în comisariatele de Poliţie, şi au suferit torturi din partea acelora care în opinia mea şi-au pierdut minţile. Nu există lege şi nu există autoritate de stat căreia să-i fie permis aşa ceva.(..). Sunt intentate procese împotriva poliţiştilor şi nu numai, a celor care au comis abuzuri fizice",a mai spus Chirtoacă. 

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni, au participat câteva zeci de tineri din Republica Moldova, participanţi la protestele din aprilie de la Chişinău, primarul Capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, Eugen Tomac, şeful Departamentului pentru românii de pretutindeni. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus