Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2009

Acorduri bilaterale între România şi Republica Moldova, semnate la Bucureşti

Primul-ministru în exerciţiu Emil Boc a avut sâmbătă, 14 noiembrie, la Palatul Victoria, o întrevedere oficială cu omologul său din Republica Moldova, Vladimir Filat, aflat în România într-o vizită de lucru.

„Republica Moldova va avea întotdeauna la Bucureşti un adevărat prieten, un adevărat susţinător al dimensiunii europene a Republicii Moldova”, a afirmat primul-ministru în exerciţiu Emil Boc la finalul întrevederii, subliniind lucrurile care unesc cele două state, printre care unitatea de limbă, de credinţă şi istoria comună.

Potrivit şefului Executivului român, vizita la Bucureşti a premierului moldovean Vladimir Filat reprezintă un moment de „relansare în forţă” a relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. „Prin discuţiile pe care le-am avut astăzi, am relansat cooperarea la nivel economic, la nivel cultural, la nivel diplomatic”, a subliniat Emil Boc, menţionând, în context, faptul că a convenit cu premierul Republicii Moldova începerea imediată a activităţii consulatelor româneşti de la Cahul şi Bălţi.

„Sunt convins că prin sarcinile pe care le-am stabilit pentru miniştrii din cabinetele noastre am făcut paşi temeinici pe calea consolidării relaţiilor dintre România şi Republica Moldova” a mai declarat primul-ministru Emil Boc, apreciind deschiderea faţă de România a noului guvern de la Chişinău.
La rândul său, premierul moldovean Vladimir Filat a asigurat delegaţia română că executivul de la Chişinău va promova acţiuni de natură să eficientizeze relaţiile dintre Republica Moldova şi România, în beneficiul cetăţenilor celor două ţări.

„Am certitudinea că viitorul nostru este unul care să fie în beneficiul cetăţenilor”, a încheiat oaspetele moldovean, exprimându-şi satisfacţia pentru modul în care a fost primit şi au decurs discuţiile cu oficialii de la Bucureşti.

*
* *
În contextul vizitei primului-ministru Vladimir Filat, au fost semnate o serie de acorduri bilaterale, menite să faciliteze colaborarea dintre cele două state:

Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră, semnat de către primul-ministru în exerciţiu al României, Emil Boc, şi primul-ministru al Republicii Moldova, Vladimir Filat.

Acordul instituie un regim favorizant pentru cetăţenii care domiciliază în zonele situate de ambele părţi ale frontierei comune, simplificând deplasarea lor peste graniţă. Astfel, cetăţenii moldoveni beneficiari ai prevederilor Acordului vor putea intra în România fără viză, doar pe baza unui permis de mic trafic la frontieră. Acordul permite rezidenţilor din ambele ţări, care locuiesc legal în localităţi situate în proximitatea frontierei, de regulă până la 30 de km (în anumite situaţii până la 50 de km) de linia de frontieră, să circule fără vize, în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară, pe baza permiselor de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil. Valabilitatea permiselor este de la 2 la 5 ani.

Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova, semnat de către ministrul interimar al Afacerilor Externe din România, Cătălin Predoiu, şi viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, Iurie Leancă.
Acordul reglementează aspecte precum: modalităţile de deschidere, schimbare a caracterului transportului, a categoriei, regimului de funcţionare şi orarului de lucru a punctelor de trecere a frontierei; efectuarea controlului de către autorităţile de frontieră; limitarea sau sistarea traficului etc.

Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti, la 14 august 1992, semnat de către ministrul interimar al Afacerilor Externe din România, Cătălin Predoiu, şi viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, Iurie Leancă.
Protocolul a fost modificat ca urmare a faptului că textul semnat anterior prezenta clauze neconforme cu dreptul comunitar. (Serviciul de presă al Guvernului României) 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus