Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.11.2009

Iurie Leanca: Romania va fi vigilenta: numarul moldovenilor care primesc cetatenia romana nu va creste spectaculos

Iurie Leanca, 46 de ani, ministru de Externe al Republicii Moldova, provine dintr-o familie mixta in care tatal este moldovean, iar mama este de origine bulgara. A terminat Institutul de Relatii Internationale de la Moscova, din 1986 devine diplomat de cariera, iar intre 1993 si 1997 este ministru consilier al Ambasadei Republicii Moldova in SUA. In 1998 este numit ambasador cu misiuni speciale pentru Integrarea europeana. Intre 1999 si 2001 este adjunctul ministrului de Externe, iar apoi lucreaza in mediul privat, ca
vicepresedinte al companiei Ascom.
 

» Catalin Predoiu, care detine interimatul Ministerului de Externe la Bucuresti, spunea, dupa intalnirea pe care ati avut-o, ca Tratatul politic de baza dintre cele doua tari trebuie incheiat "cat mai repede cu putinta". In cat timp credeti ca ar putea fi semnat?
Cel mai important este ca am hotarat impreuna sa relansam procesul de negociere. Dorim sa schimbam maniera discutiilor, sa avem o abordare deschisa, constructiva, sa ne axam pe obiective foarte clare. Ne-am pus de acord pe principiile care
trebuie reflectate

» Adica anulati proiectul de tratat existent si o luati de la inceput?
Nu neaparat, urmeaza o intalnire a expertilor la Chisinau sau la Bucuresti si se va trece in revista care au fost evolutiile sau, in unele cazuri, involutiile. Dupa aceea vom decide daca o luam de la inceput sau sa continuam discutiile pe baza textului deja existent.

» Care ar fi din punctul dvs. de vedere principalele puncte de divergenta?
Va spun cu toata sinceritatea ca nici nu cunosc prea multe detalii despre discutiile de alta data si nici nu prea m-au interesat. stiu ca in prim-plan la Chisinau s-au pus alte obiective decat cele care tin de interesul comun. In momentul in care vom schimba aceasta optica vom trece de la perioada de retorici agresive la discutii calme si de parteneriat. De altfel, in relatia cu Romania urmeaza sa avem un parteneriat strategic, dupa cum prevede programul de guvernare de la Chisinau. Deocamdata, este important ca ne-am asezat la masa discutiilor. Poate dura o luna sau sase luni, dar acest lucru nu conteaza atat de mult

» Limba de redactare a tratatului a fost unul dintre motivele de blocaj intre cele doua parti. Cum veti trece peste aceasta problema, in conditiile in care Romania nu recunoaste existenta unei limbi moldovenesti?
Acordul de mic trafic de frontiera semnat la sfarsitul saptamanii trecute include aceasta solutie. Cata vreme in Constitutia Republicii Moldova va fi consemnat ca limba de stat este limba moldoveneasca e bine sa evitam referinta la denumirea limbii. In momentul in care vom rectifica si vom reveni la adevarul stiintific si in Constitutia Republicii Moldova, problema se va rezolva de la sine.

» Solutia ar fi sa nu precizati in ce limba se redacteaza tratatul, pana cand Constitutia se va schimba si va reveni la limba romana?
Nu este o situatie fara precedent sa nu facem referire la limba in care este scris un tratat sau un acord: din cate stiu eu, intre Bulgaria si Macedonia acordurile se semnau in limba engleza sau, pur si simplu, nu se specifica deloc limba in care erau redactate.

» Vicepresedintele american Joe Biden spunea luna trecuta cand a fost la Bucuresti ca spera sa vada Republica Moldova "cat mai repede in structurile euroatlantice". Noua administratie de la Chisinau isi doreste sa adere la NATO?
Noua administratie doreste sa duca Republica Moldova in UE, in ceea ce priveste raspunsul la provocarile in domeniul securitatii, coalitia de guvernare a ajuns la un compromis: principiul de neutralitate consfintit in Constitutia Republicii Moldova.


» Ati spus ca aceasta Constitutie ar trebui schimbata.
Nu am spus ca ar trebui schimbata in mod obligatoriu si aceasta prevedere. Oricum, neutralitatea este deocamdata un obiectiv, nu o realitate, fiindca neutri vom fi doar atunci cand pe teritoriul Republicii Moldova nu vor mai exista trupe straine. Acum sunt trupe rusesti in zonele estice ale Republicii Moldova si am ridicat aceasta problema cu partenerii estici, vom discuta mentinerea trupelor straine si la OSCE.

» Presa rusa a scris saptamanile trecute ca Moscova conditioneaza in continuare retragerea trupelor din Transnistria de punerea in aplicare a planului de federalizare a Republicii Moldova. Ar mai fi interesat Chisinaul de un nou plan Kozak?
Intotdeauna a existat o conditionalitate: retragerea ar fi avut loc cand s-ar fi gasit o solutie la conflictul cu Transnistria.
Am auzit aceasta abordare si la summitul CSI de la Chisinau, Rusia intelege reglementarea conflictului transnistrean in contextul federalizarii Republicii Moldova. Noi avem alta abordare. Cheia reglementarii nu este insa nici la Moscova, nici la Kiev, la Bruxelles sau la Washington, ci la Chisinau si la Tiraspol. Obiectivul nostru este sa cream o zona atractiva pentru cetatenii de pe partea cealalta a Nistrului

» Intre timp, Transnistria pregateste un referendum pentru luna ianuarie, in care se va plebiscita noua Constitutie care o copiaza pe cea ruseasca, urmarind o eventuala integrare in Federatia Rusa. Cum vedeti aceasta actiune?
Suntem ingrijorati de aceste miscari, dar pana la urma mai putin conteaza ce sistem economic si politic dezvolta ei acolo.

» Ar fi o usurare pentru Republica Moldova sa plece Transnistria spre Rusia?

Nu-mi dau seama de ce ar trebui sa ne dezicem de o parte integranta a Republicii Moldova. Conflictul este intr-adevar o sursa de instabilitate si o problema pentru noi, dincolo de contrabanda care se face, de trafic uman, nu controlam acest segment.

» Care sunt principalele reforme pe care le ganditi pentru a satisface criteriile pe care le impune UE?
Urmeaza sa reformam toate aspectele activitatii politice, economice si sociale din Republica Moldova. Vom ajusta toate politicile pe care le proiectam la rigorile UE. Acordul cu UE va cuprinde toate aceste aspecte si va viza felul in care functioneaza institutiile statului: in primul rand sa asiguram separarea puterilor. Reformarea sistemului judecatoresc este un imperativ si mai ales autonomia sa. Ajustarea legislatiei moldovenesti la cea europeana apoi urmeaza sa incepem negocieri pentru aderarea la spatiul european de liber schimb. Integrarea in UE tine de felul in care reusim sa ne facem la timp temele pentru acasa

» Ce rol va asteptati sa joace Romania in acest proces de apropiere a Republicii Moldova de UE?
Asteptam un sprijin eficient si de anvergura pe doua dimensiuni: de lobby, pentru a schimba perceptia celor de la Bruxelles despre Republica Moldova,  colaborari cu parteneri cu care noi nu avem relatii atat de bune, a doua
dimensiune tine de transferul de experienta, de ajutor
in formarea expertilor de la Chisinau, de preluarea aquis-ului comunitar, care a fost deja tradus in romana.

» Noua lege a cetateniei adoptata de Romania ar putea schimba echilibrul etnic din Republica Moldova. Ce se va intampla cand majoritatea cetatenilor moldoveni vor deveni cetateni romani?
Nu schimba echilibrul etnic si nu cred ca numarul cetatenilor moldoveni care-si recapata cetatenia romana va creste spectaculos, fiindca si Romania se va misca destul de vigilent in acest sens. Redobandirea cetateniei romane tine de dreptul si responsabilitatea fiecarui cetatean. A fi cetatean doar al Republicii Moldova sau a fi si cetatean roman nu implica neaparat modificari de loialitate sau de patriotism. Cunosc situatii in care monocetatenii sunt mai putin patrioti fata de ceilalti care au doua cetatenii. E important pentru guvernul de la Chisinau sa reuseasca sa dea cat mai repede greutate pasaportului moldovenesc: sa devina un act cu ajutorul caruia cetatenii moldoveni sa poata calatori liber in UE. Interesul pentru cetatenia romana se va diminua de la sine in acel moment.

» In 2006 presedintele Basescu a povestit ca i-ar fi propus fostului presedinte Voronin posibilitatea ca Republica Molodva sa intre in UE o data cu Romania, dar a fost refuzat, Credeti ca ar mai fi posibil un proiect similar?
Nu cunosc detaliile. Acum Romania este membru al UE si noi trebuie la randul nostru sa parcurgem toate etapele sa ajungem acolo. Nimeni din UE nu va fi de acord sa ajungem acolo pe aripile Romaniei

» Traian Basescu sugera ca ii propusese de fapt lui Vladimir Voronin o reunificare.

Eu cred ca cel mai bine pentru cetatenii Republicii Moldova, dar si pentru relatia noastra cu Romania este sa ne regasim in cadrul UE, fiindca acolo vom avea acelasi spatiu, juridic, economic, politic. Atunci ne vom simti la fel de bine la Bucuresti, la Chisinau si la Bruxelles.

» La inceputul anilor 2000 premierul roman de atunci Adrian Nastase argumenta ca Romania si Moldova ar putea sa urmeze exemplul celor doua Germanii care s-au reunificat acum 20 de ani?
Exista o realitate, Republica Moldova, subiect al dreptului international. Cetatenii moldoveni se pronunta pentru un stat independent, dar si stabil si, mai ales, cu o situatie de confort, care poate fi obtinut doar prin ancorarea Republicii Moldova in UE

» Mai aveti nevoie de Comunitatea Statelor Independente (CSI)?

E o organizatie utila pentru intalniri ale sefilor de guverne, ale ministrilor pe diferite domenii

» Exista perceptia ca apartenenta la CSI plaseaza statele membre sub sfera de influenta a Moscovei?
Este o perceptie usor eronata. Aceasta structura nu a reusit sa devina eficienta si sa fie eventual supranationala. O data cu apropierea noastra de UE va trebui sa ne distantam cel putin juridic de CSI, fiindca acolo avem anumite acorduri, care, desi nu functioneaza, ar putea avea efecte. De aceea cand ne vom apropia mai mult de UE, angajamentele din spatiul CSI care intra in contradictie cu cele europene vor fi probabil abandonate. Pentru o tara mica si vulnerabila ca Republica Moldova nu e bine sa facem miscari foarte bruste. (Romania LIbera)

cuvinte-cheie: Leanca

Comentarii (0)

 

Related news

Sus