Interviu cu Valeriu Lazăr, ministrul economiei.
Voinţa politică este necesară pentru eliminarea pe termen scurt a monopoliştilor de pe piaţa produselor alimentare (în special, de carne, peşte, băuturi, produse lactate) şi a medicamentelor. Aceasta ar permite o diminuare imediată a preţurilor la aceste produse cu circa 20%-30%. Luând în consideraţie cât de sensibile sunt aceste produse pentru majoritatea populaţiei, asemenea acţiuni ar aduce un număr enorm de „bile albe" pentru Guvern, fără nici un cost social. Dar, „locul sfânt nu rămâne pustiu" (pe termen lung), de aceea Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei ar trebui să vegheze în mod constant asupra funcţionării pieţelor. Altfel, Guvernul va trebui să asigure permanent „dirijarea manuală" a pieţelor. Cum? Vom incerca sa aflam chiar de la Ministrul Economiei, Valeriu Lazar.
Valentina Ursu: Domnule ministru, pe cât de crâncenă e această luptă impotriva demonopolizarii pieţelor interne şi eliminarea practicilor anti-concurenţiale în tranzacţiile comerciale?
Valeriu Lazăr: Este destul de crâncenă, fiindcă până la urmă acest sistem este, aşa să zic, unul temeinic. Nu a fost constituit nici într-o lună, nici în două, dar cu anii, de aceea, după cum spuneaţi, există voinţă şi ştim şi locurile slabe ale acestei situaţii şi chiar suntem decişi să abordăm foarte serios, şi dacă doriţi aşa, pe viaţă şi pe moarte acest subiect, fiindcă ne doare şi pe noi ca şi guvernanţi. Dar ce e mai important, ne doare pe toată societatea.
Valentina Ursu: Dar aceste asa-zise „locuri slabe", ce ar însemna?
Valeriu Lazăr: Locurile slabe ar însemna lipsa de capacitate sau lipsa de voinţă a anumitor funcţionari publici de a-şi face cinstit datoria. Fiindcă în mod normal dacă ar funcţiona toate instituţiile statului, n-am fi ajuns aici. Mă refer la toţi, începând de la lucrătorii vamali, mergând peste cei care administrează din punct de vedere fiscal pe intern organele de control sanitar, veterinar şi de ce nu, şi Agenţia pentru protecţia concurenţei, care s-a preocupat de foarte multe subiecte, foarte sofisticate cum ar fi de exemplu, tehnologiile informaţionale, comunicaţii, dar eu le-aş sugera şi le-am sugerat din totdeauna să înceapă de la lucrurile simple, cu impact social. Să înceapă de la produsele alimentare şi cred că toată lumea are ceva de spus în sensul ăsta.
Valentina Ursu: Si cine sunt acesti monopolişti?
Valeriu Lazăr: Sunt nişte oameni până la urmă, care ghidaţi de cineva din umbră, au şi creat acest sistem. Să ştiţi că din punct de vedere formal asta şi este problema. Nu sunt monopolişti, fiindcă, de exemplu, la importul de carne sunt circa 30 de operatori. Adică, când abordezi subiectul foarte formal, zici, ce fel de monopolişti, dacă sunt 30 de operatori. Până la urmă, sunt toţi ghidaţi din acelaşi centru. Chiar s-a constatat că mulţi dintre ei au fost mai puţin inteligenţi şi au înregistrat societăţile la una şi aceeaşi adresă, cam la una şi aceeaşi dată. Sunt nişte lucruri care sunt până la urmă la suprafaţă şi nu ştiu de ce pe parcursul anilor nu şi-a propus nimeni, elementar să clarifice, oare nu cumva aceştia acţionează în comun, oare nu cumva aceştia au o înţelegere şi că de fapt aceştia acţionând în comun şi-au propus să gestioneze situaţia, să menţină preţurile înalte? Nu sunt întrebări retorice, fiindcă, hai să zic aşa, o abordare nu prea adâncă a acestei probleme, a demonstrat că tocmai aşa este.
Vitalie Enache: Domnule Lazăr, să înţelegem că cei care deţin monopolul în diferite domenii şi l-au şi deţinut, rămân a fi şi astăzi persoane influente în stat?
Valeriu Lazăr: Nu e numaidecât. Persoane influente în stat, asta a şi fost problema că ele erau pe undeva nişte marionete ai celor care stau realmente în umbra acestei situaţii, dar nişte marionete care de fapt au făcut să se întâmple aceste situaţii. Din câte cunosc, ofiţerii de urmărire penală de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei investighează aceste cazuri şi o să ne dea, sper, şi nume.
Valentina Ursu: Chiar am înţeles că s-au pornit şi câteva cauze penale ce ţin de fals de acte, în ce priveşte firmele care activează pe piaţa de carne. Puteti da nume concrete?
Valeriu Lazăr: Acest sistem presupunea sigur, diferite tertipuri, inclusiv, cred că s-a operat şi cu manipulări de acte, uz de fals etc. Eu cred că o să apară în scurt timp şi nume concrete. Noi, cel puţin prin metode analitice, dacă doriţi, noi cei de la ministerul economiei şi din guvern, n-a fost necesar, spuneam, aplicarea unor instrumente de investigare ca să vedem lucrurile la suprafaţă. Nu s-a dorit pur şi simplu. Dar am văzut şi nişte lume acolo, care întradevăr se regăsesc acum şi fac mare vâlvă în Parlament, dându-şi aere faţă de grija poporului. Eu cred că o să vină timpul şi o să apară, dar nu vreau să anticipez.
Valentina Ursu: Vă referiţi la câţiva deputaţi comunişti?
Valeriu Lazăr: Mă refer la câţiva deputaţi comunişti, aveţi perfectă dreptate, care au fost nemijlocit implicaţi şi semnătura cărora e pe foarte multe acte în baza cărora s-au realizat aceste scheme.
Valentina Ursu: Domnule ministru, eu am fost aseară la piaţă şi m-am interesat dacă carnea se comercializează cumva la un preţ mai mic. Facand cumparaturi am constat ca preţurile au rămas aceleaşi, asta inseamna ca si monopolul se mentine.
Valeriu Lazăr: Nici nu avea cum să se întâmple peste noapte lucrul acesta, fiindcă hotărârea respectivă de guvern nici nu a fost emisă. Adică miercuri a fost discutată în şedinţă de guvern. Fiindcă discuţiile nu au fost simple. Dacă aţi sesizat, nu ştiu de fapt din ce considerente, dar a fost deconectat şi sunetul în sala voastră, a ziariştilor, fiindcă noi am avut discuţii aprinse. Poziţia ministerului economiei ar fi fost una şi mai radicală. Noi am propus de fapt, abrogarea imediată a acestei hotărâri de guvern, fiindcă noi considerăm că există în stat suficiente instrumente de protecţie şi a producătorilor naţionali, şi sub aspectul calităţii, şi noi am insistat că nu au decât cei abilitaţi să-şi facă datoria începând din ziua de ieri, să zic aşa.
Valentina Ursu: Dar veţi mai insista să fie abrogată decizia guvernului?
Valeriu Lazăr: Noi am insistat să fie abrogată decizia guvernului, dar până la urmă, s-a luat o decizie de compromis sub influenţa anumitor factori pe undeva subiectivi. Totuşi, colegii de la ministerul agriculturii consideră că e de datoria noastră să avem o perioadă de trecere; dar, vreau să zic, e o înţelegere pe care am făcut-o, aşa ne-am înţeles în guvern. Fiindcă dacă eu nu sesizez sau noi nu sesizăm că în două-trei săptămâni are loc o reducere a preţurilor la aceste produse, eu sunt cel care voi veni în guvern şi voi insista în faţa colegilor să o abrogăm imediat, dar nu din februarie. Fiindcă ni s-a argumentat că ar fi în piaţă vreo 6-7 mii de tone de carne importate în baza regimului vechi şi importatorii ar avea timp necesar pentru ca să-şi realizeze stocurile. Şi le-am dat o întrebare - bine, este o regulă de aur a economiei de piaţă. Atunci când este prea multă marfă, oferta mai mare decât cererea, ar trebui să scadă preţurile. Lucru care nu se întâmplă. Mi s-a zis că există anumite probleme şi că totuşi avem nevoie de o anumită perioadă de timp. Şi asta a fost până la urmă între ghilimele „înţelegerea".
Valentina Ursu: Ce perioadă de timp le-ar trebui sa comercializeze produsele pe care le au in stocuri?
Valeriu Lazăr: Noi am zis că 2-3 luni le-ar trebui să-şi vândă stocurile. În situaţia în care se realizează cam 1 500-2000 de tone pe lună, uite, 2-3 luni ar fi o perioadă tocmai suficientă pentru ca pe de o parte să-şi realizeze stocurile, pe de altă parte să reuşim noi să îmbunătăţim mecanismul ce ţine de gestiunea acestor procese pe intern. Dar să vă spun, noi în maximum o lună suntem gata cu noile mecanisme şi iniţial, noi am propus, hai să zic aşa, maxim de la 1 ianuarie, adică am avea nevoie de o lună de zile pentru a ajusta aceste mecanisme. De ce nu, anumite persoane poate, să mai fie eliberate din funcţie, dacă nu doresc să-şi realizeze job-ul aşa cum scrie ca la carte. Asta a fost la insistenţa anumitor colegi din guvern, a fost această variantă de compromis. O găsesc raţională până la urmă. Dar vă asigur că dacă nu se întâmplă lucrul ăsta şi nu sesizăm reducerea preţurilor, revenim la subiect.
Vitalie Enache: Promite de la 1 ianuarie guvernul, punerea în practică a unui nou sistem de import al cărnii şi al produselor din carne. Ne-aţi putea de pe acum spune cum va arăta acest nou sistem, în linii mari?
Valeriu Lazăr: În linii mari, vreau să vă zic, că noi am sesizat trei probleme. În primul rând producătorii de carne din R. Moldova, au nevoie de o susţinere din partea statului, fiindcă există un handicap de competitivitate. Într-adevăr, carnea importată, să zicem din Brazilia, din Polonia, este pe undeva subvenţionată, într-adevăr costurile sunt mai mici şi câştigă competitivitatea în raport cu ai noştri. Prima problemă. A doua problemă e problema calităţii. Într-adevăr nimereşte în ţară carne de nu cea mai înaltă calitate. Şi a treia problemă e problema dezintegrării plăţilor la buget.
Noi am propus să nu luptăm cu aceste trei probleme prin metode inadecvate cum ar fi contingentarea, care presupune din start că dacă se solicită de a importa mai mult şi se permite mai puţin, apare un loc slab. La locuri slabe totdeauna apar persoane mai slabe de înger, care admit de ce nu, acte de corupţie. Şi de aceea noi am zis că nu e sens să avem aceste contingentări. Este sensul cu prima problemă să ajutăm producătorul naţional prin instrumente de protecţie tarifară de exemplu. De ce nu? Dacă demonstrăm că au acest handicap de competitivitate, s-o facem.
Sunt regulamentele stabilite şi revenim cu o supra-taxă vamală dacă e cazul. Pentru problema plăţilor vamale, ne-am propus să avem prin lanţ acest sistem de monitorizare începând din vamă. Dacă în vamă noi sesizăm că preţul de import este mult, mult mai jos decât ceea ce se întâmplă pe piaţă, vameşii nu au decât să transmită informaţia la Inspectoratul Fiscal: „luaţii dragii noştri în vizor, fiindcă ăştia s-ar putea întâmpla să facă evaziune fiscală şi să nu achite ceea ce ar trebui să achite la stat." Avem apropo de unde plăti şi compensaţii producătorilor agricoli.
Valentina Ursu: Domnule ministru, vă mulţumim. Invitatul matinalului de azi a fost ministrul economiei Valeriu Lazar. (Europa Liberă )