Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a semnat un decret prin care dispune iniţierea negocierilor asupra proiectului de Acord între Republica Moldova şi Comunităţile Europene.
Relaţia juridică şi de cooperare dintre Republica Moldova şi Comunitatea Europeană a început în 1994, odată cu semnarea Acordului de Parteneriat şi Cooperare (APC), intrat în vigoare la 1 iulie 1998. Durata iniţială a Acordului a fost de 10 ani, ulterior fiind prelungită, în mod automat, pe un termen nelimitat. Acordul de Parteneriat vizează majoritatea domeniilor tradiţionale de cooperare, inclusiv dialogul politic, comerţul cu bunuri şi servicii pe bază nepreferenţială, afaceri, investiţii etc.
Bazat pe APC şi fiind un instrument de realizare a reformelor la nivel intern, Planul de Acţiuni UE - RM în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, semnat la 22 februarie 2005, cu o perioadă de implementare de trei ani, reprezintă un pas important în procesul general de dezvoltare a Republicii Moldova şi a relaţiilor sale cu Uniunea Europeană.
În prezent, Republica Moldova beneficiază de Preferinţe Comerciale Autonome Adiţionale oferite de Comunitatea Europeană. Pentru a realiza o integrare economică mai profundă, noul acord ar trebui să stipuleze stabilirea la o etapă mai târzie a Zonei de comerţ liber care să includă accesul la piaţa bunurilor, serviciilor şi investiţiilor, angajamente substanţiale obligatorii cu privire la apropierea treptată de acquis-ul comunitar şi cooperare economică în vederea integrării treptate în economia UE.
Negocierea şi semnarea noului acord cu UE va permite autorităţilor Republicii Moldova să intensifice cooperarea moldo-comunitară în domeniile de interes strategic, precum şi să consolideze capacităţile administrative şi cadrul instituţional prin schimb de experienţă şi transferul celor mai bune practici, implementarea reformelor în conformitate cu principiile şi valorile europene.
UE a precizat, la 27 mai 2008, în cadrul Comitetului de Cooperare UE - RM, că „este pregătită să înceapă reflecţiile asupra unui nou acord cu Republica Moldova, care să depăşească APC".
Guvernul Republicii Moldova a luat act de Mandatul şi proiectul Acordului, printr-o hotărâre din 13 noiembrie 2009, şi a dispus prezentarea documentelor necesare pentru iniţierea negocierilor.
Negocierile asupra noului Acord cu UE vor demara în ianuarie 2010.