Liderii celor 27 de state membre UE, reuniti joi intr-un summit extraordinar la Bruxelles, au decis desemnarea premierului belgian Herman Van Rompuy in noua functie de presedinte al Consiliului European, in timp ce britanica Catherine Ashton a fost aleasa pentru ocuparea postului de Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe, relateaza AFP.
Liderii europeni au reusit, astfel, sa ajunga repede la un acord privind alegerea unui presedinte al Uniunii Europene si a unui ministru al Afacerilor Externe - doua importante functii create de Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare pe 1 decembrie.
Numele lui Van Rompuy a fost de altfel cel mai mult vehiculat de presa in ultimele saptamani, acesta fiind cotat cu cele mai multe sanse, fata de contracandidatii sai - premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, premierul olandez Jan Peter Balkenende sau fostul presedinte leton Vaira Vike-Freiberga. Mai mult, guvernul britanic a renuntat sa mai promoveze candidatura lui Tony Blair pentru presedintia UE si au hotarat, in schimb, sustinerea baronesei Catherine Ashton pentru a deveni seful diplomatiei europene.
Herman Van Rompuy - primul presedinte stabil al Uniunii Europene
Membru al dreptei europene (PPE), Van Rompuy (62 de ani) este un crestin-democrat flamand dar francofil. El se afla la conducerea guvernului belgian de aproape un an si are reputatia de a fi "omul compromisului". De altfel, in prima sa declaratie dupa alegerea in aceasta functie, Van Rompuy a spus ca Europa trebuie sa joace un rol important in lume si s-a declarat favorabil continuarii extinderii UE.
Intitulat oficial "presedinte al Consiliului European", postul obtinut de Van Rompuy va inlocui actualul sistem al presedintiei semestriale prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene. Acesta va avea un mandat de 2 ani si jumatate, ce poate fi innoit o singura data.
Catherine Ashton - noul sef al diplomatiei europene
Desi o novice in ale diplomatiei, laburista Catherine Ashton, in varsta de 53 de ani, a fost puternic sustinuta de socialisti pentru a se ocupa de Afacerile Externe ale UE. Pana in prezent, ea a ocupat postul de comisar european pentru comert.
Intitulat pompos "Inalt reprezentant pentru politica externa si politica a securitatii", postul confera prerogative sporite noului diplomat-sef al UE, fata de actualul responsabil al politicii externe, spaniolul Javier Solana - a carui functie va disparea. Mandatul va fi de cinci ani. De asemenea, titularul noului post va fi si vicepresedinte al Comisiei Europene.
Celor doi noi lideri ai blocului european le revine de acum sarcina de a face auzita mai bine vocea Europei in lume, in fata Statelor Unite sau a puterilor emergente precum China sau India. (HotNews.ro)