În căutarea celor opt voturi ale comuniştilor necesare alegerii sale în fruntea statului, liderul democrat Marian Lupu insistă pe garantarea neaderării la NATO şi protejarea afacerilor fostei guvernări. Mai radical, liberalul Mihai Ghimpu propune reducerea cvorumului necesar desemnării preşedintelui.
Singurul candidat la preşedinţia Republicii Moldova, liderul democrat Marian Lupu, a înaintat Partidului Comuniştilor un pachet cu 12 propuneri de cooperare, pentru a-i determina să ofere cele opt voturi necesare pentru alegerea preşedintelui. "Acest pachet vine de la mine personal, în calitate de candidat la funcţia de şef de stat. Din momentul în care aceste condiţii vor duce la voturile necesare pentru alegerea şefului statului eu automat devin responsabil pentru onorarea acestor condiţii", a declarat Lupu, fost număr doi al comuniştilor, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Principalele puncte ale "pachetului Lupu" prevăd menţinerea statutului de neutralitate al ţării, garantarea drepturilor tuturor grupurilor etnice, adoptarea unei legi a opoziţiei care să garanteze egalitatea partidelor, desemnarea de către opoziţia comunistă a conducerii Curţii de Conturi şi a Comisiei Electorale Centrale, reglementarea conflictului din Transnistria respectând principiul integrităţii teritoriale al Republicii Moldova, dezideologizarea sistemului de învăţământ.
Spre deosebire de principiile ofertei politice, enunţate acum mai bine de două săptămâni de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), aflată la guvernare, pachetul trimis comuniştilor de către Lupu nu mai menţionează "menţinerea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova" şi nici "oferirea imunităţii pentru Partidul Comuniştilor" pentru acţiunile întreprinse în cei opt ani de guvernare. În oferta asumată de Marian Lupu mai apare şi o prevedere despre "excluderea practicii persecutării agenţilor economici pe criterii de simpatie sau afiliere politică", în condiţiile în care presa moldoveană a relatat frecvent că familia liderului comunist Vladimir Voronin deţine un cvasimonopol asupra activităţilor economice.
Liderii Partidului Comuniştilor nu au dorit să se pronunţe asupra pachetului înaintat de Marian Lupu. În schimb, premierul liberal-democrat Vlad Filat a ţinut să se distanţeze de includerea principiului neutralităţii statului în oferta adresată comuniştilor. Disensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare au fost evocate şi de Marian Lupu, într-un interviu pentru postul de radio rus Ekho Moskvy. "Eu cred că actuala coaliţie poate fi divizată în două - aripa liberală şi Partidul Democrat cu Alianţa Moldova Noastră", a declarat Lupu, subliniind că "există abordări şi opinii diferite privind priorităţile politicii externe".
Oferta de cooperare a fost lansată de Marian Lupu simultan cu propunerea Biroului Permanent al Parlamentului de la Chişinău ca al doilea şi ultimul tur al prezidenţialelor să aibă loc pe 7 decembrie. Dacă alegerea şefului statului va eşua, în 2010, Parlamentul urmează să fie dizolvat şi să fie anunţate noi alegeri anticipate.
Liberalul Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului şi unul dintre cei mai vocali politicieni anticomunişti, a anunţat însă că are "un as în mânecă" pentru evitarea anticipatelor - va iniţia reducerea cvorumului necesar desemnării preşedintelui, relatează NewsIn. Ghimpu a mai declarat că în Republica Moldova este nevoie de o reformă constituţională, pentru a se evita coliziunile constituţionale pe viitor. Această soluţie a fost deja prezentată de liderii AIE, alături de necesitatea condamnării comunismului în R. Moldova şi de a analiza ilegalităţile comise de fostul regim. (Cotidianul)