Consiliul Ministerial al OSCE de la Atena şi-a încheiat lucrările prin adoptarea unei serii de decizii şi declaraţii vizând aprofundarea şi revigorarea cooperării între statele membre pentru a face faţă riscurilor actuale la adresa securităţii în arealul euro-atlantic şi euro-asiatic. Un element important în acest sens îl constituie Declaraţia Ministerială privind Procesul Corfu în cadrul OSCE, care conturează domeniile prioritare de activitate în combaterea riscurilor noi şi a celor tradiţionale la adresa securităţii. Consiliul Ministerial nu a reuşit nici în acest an să adopte Declaraţia Politică Finală, precum şi Declaraţia regională cu privire la Moldova. În discursul de încheiere, Viceprim-ministrul Iurie Leancă, în unison cu poziţiile altor delegaţii, a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că, în pofida eforturilor consistente depuse de către delegaţia Republicii Moldova şi actorii implicaţi, Organizaţia nu a reuşit nici de această dată să atingă consensul pe aceste documente importante.
Totodată, 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au făcut o declaraţie prin care au reiterat poziţia privind condiţionalitatea ratificării Tratatului FACE Adaptat cu îndeplinirea în totalitate a angajamentelor reflectate în Actul Final al Tratatului FACE din 1999 şi anexele sale. Republica Moldova, Ucraina, Georgia ş.a. s-au aliniat la declaraţia Alianţei Nord-Atlantice.
Potrivit MAEIE, în cadrul Consiliului Ministerial, un grup de state membre ale OSCE au distribuit o declaraţie cu privire la marcarea aniversării a XX-a de la reunificarea Europei, la care s-a asociat şi Republica Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.12.2009Reuniunea OSCE nu adoptă nicio rezoluţie pe tema conflictului transnistrean
Comentarii (0)