Atunci când Miniştrii de Externe ai UE şi ai Armeniei, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina se vor întâlni în această săptămână pentru a discuta despre progresul înregistrat în cadrul Parteneriatului Estic, ei vor putea să observe că într-un timp aşa de scurt am ajuns cu adevărat departe. Mai puţin de un an în urmă, am prezentat propunerea pentru această politică bazată pe ideile câtorva părţi, inclusiv ale guvernelor polon şi elveţian. Literar, această politică a avut un număr de părinţi, însă eu sunt mândră să declar că sunt mama acestui copil, care deja a crescut considerabil.
Am dorit crearea unei politici dedicate, care să se alinieze aspiraţiilor vecinilor de a aprofunda şi extinde relaţiile lor cu UE, precum şi cu interesul UE de a vedea stabilitate, bună guvernare şi dezvoltare economică consolidată în cele şase ţări partenere din Estul nostru. În acelaşi tim,p am dorit să susţin legăturile regionale dintre cele şase ţări partenere. Sunt atât de multe lucruri ce ar putea fi făcute în regiune!
Lăsaţi-mă să spun, copilul nostru a crescut bine şi acum a devenit un adolescent plăcut. De la Summit-ul de lansare din 7 mai în Praga am reuşit să lucrăm asupra ambelor direcţii ale Parteneriatului Estic - căile bilaterale şi multilaterale.
Bilateral, ne mişcăm înainte pentru a implementa promisiunea făcută în cadrul Parteneriatului Estic, care reprezintă oferta de a negocia Acordurile de Asociere cu toate ţările partenere odată cu întrunirea condiţiilor necesare. Lucrăm împreună pentru a vedea cum putem intensifica şi îmbunătăţi asistenţa noastră bazată pe necesităţile specifice ale ţării dvs., astfel ca aceste condiţii să fie îndeplinite. Astfel de Acorduri de Asociere, de exemplu, vor extinde considerabil scopul nostru de cooperare şi de asemenea vor include acorduri vaste de comerţ liber. În timp ce deja negociem cu Ucraina şi vom lansa negocieri cu Moldova la începutul lunii ianuarie 2010, suntem aproape de a finaliza propunerea privind directivele de negociere pentru ţările din Caucaz.
În acelaşi timp ne-am propus îmbunătăţirea posibilităţilor cetăţenilor Republicii Moldova de a călători în Uniunea Europeană, în primul rând prin facilitarea obţinerii de viză, iar pe termen lung regimuri de viză pentru călătorii libere. La urma urmei, doar prin contact direct şi constatând pentru tine însuţi, poţi afla mai multe unul despre celălalt.
Dar există ceva mai mult. Pe calea multilaterală am început aşa-numitele platforme care tratează subiecte de interes pentru toţi partenerii şi care intenţionează stimularea cooperării cu UE, dar în primul rând între ei înşişi. Toate ţările dvs. şi-au exprimat dorinţa de a dezvolta relaţii mai intense, mai aprofundate cu UE şi în acelaşi timp, fiecare dintre cele şase ţări ale Parteneriatului Estic sunt la etape foarte diferite privind procesele de reforme. Prin urmare, vorbim despre chestiuni de democraţie, bună guvernare şi stabilitate; Integrare economică; Securitate energetică, şi contacte între oameni în cadrul acestor patru platforme. Programul de lucru pentru următorii doi ani a fost agreat şi suntem obligaţi de a face din aceste patru platforme un adevărat forum de schimb de informaţie şi de cele mai bune practici. Participarea deplină a Belarusului în aceste platforme multilaterale este importantă, deoarece relaţiile noastre bilaterale rămân limitate din cauza circumstanţelor politice.
Rezultate tangibile pot fi aşteptate în urma activităţilor comune sub iniţiativele flagship privind administrarea vamală integrată sau susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, de exemplu. Ne dorim ca aceste iniţiative să înceapă. Consolidarea luptei împotriva corupţiei aduce rezultate vizibile, deopotrivă pentru cetăţeni şi afaceri. Eficienţa energetică sporită poate fi văzută în facturile lunare pentru energie.
Un alt unghi al sporirii eforturilor noastre comune în cadrul Parteneriatului Estic reprezintă crearea Forumului Societăţii Civile - creând din nou un forum pentru reprezentanţii societăţii civile în toate ţările parteneriatului pentru a face schimb de informaţie, a crea reţele şi sinergii. O societate civilă vibrantă reprezintă pentru mine un jucător esenţial într-un sistem politic democratic şi am fost fericită să văd mulţi reprezentanţi întruniţi în timpul primei întâlniri a forumului din Bruxelles, cu trei luni în urmă.
Sunt mândră de progresul considerabil pe care l-am obţinut până acum datorită implicării active a tuturor partenerilor. Este un lucru promiţător şi până să las această importantă moştenire succesorului meu, voi continua să folosesc întreaga mea greutate politică în dezvoltarea de mai departe a acestui Parteneriat Estic, care este benefic pentru noi toţi.
Benita Ferrero-Waldner
Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate