Conform datelor operative ale Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova privind totalurile campaniei de procesare, Gold Crown SRL şi Südzucker Moldova SA au achiziţionat 275,7 mii tone de sfeclă de zahăr. În total pe ramură, cu luarea în calcul a Fabricii de Zahăr din Donduşeni, care aparţine companiei Magt-Vest (nu este membru al Uniunii Producătorilor de Zahăr, datele oficiale lipsesc, campania de prelucrare a sfeclei de zahăr încă nu este finisată) sunt achiziţionate circa 310 mii tone de sfeclă de zahăr. Gold Crown SRL şi Südzucker Moldova SA au fabricat 39,7 mii tone de zahăr. În baza volumului total de sfeclă se estimează producţia zahărului în volum total de 44-45 mii tone de zahăr. În afară de aceasta, întreprinderile din Moldova, în conformitate cu contractele semnate anterior cu furnizori din Belorusia şi Uniunea Europeană, pînă la sfîrşitul anului de marketing vor importa în Republica Moldova circa 19,5 mii tone de zahăr. Cea mai mare parte din acest volum de mărfuri a intrat deja în ţară.
Ţinînd cont de dinamica vînzărilor de zahăr pe piaţa internă în cursul ultimelor luni, experţii Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova se aşteaptă la faptul, că consumul total de zahăr de către populaţie şi întreprinderile de produse alimentare autohtone în perioada cuprinsă între octombrie 2009 şi pînă în septembrie 2010 nu va depăşi 65 mii tone. Adică, cererea potenţială pe piaţa internă de zahăr în anul de marketing în curs este acoperită din contul volumului de zahăr deja produs şi a volumelor de zahăr deja importate.
Luînd în consideraţie conjunctura de pe piaţa europeană şi mondială a zahărului, experţii Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova nu prevăd salturi bruşte ale preţurilor la acest produs pe piaţa internă în perioada 2009-2010 în comparaţie cu nivelul lor actual.
Referinţă: Conform studiului Organizaţiei Internaţionale a Zahărului, efectuat în luna noiembrie privitor la totalurie anului curent, se preconizează o creştere semnificativă a productivităţii sfeclei de zahăr în Uniunea Europeană, o creştere moderată a producţiei de zahăr în Brazilia şi restabilirea producţiei de zahăr în India (după declinul puternic din anul trecut). În comparaţie cu perioada precedentă, producţia de zahăr estimată la nivel mondial în anul de marketing 2009-2010 va creşte cu 4,5% (pînă la 159,8 milioane tone), consumul mondial al acestui produs va creşte cu doar 1,7% (pînă la 167,1 milioane tone). Ca rezultat, deficitul de zahăr statistic prognozat va constitui circa 7,2 milioane de tone, în timp ce anterior se aştepta să ajungă la nivel de 8,4 milioane de tone. Pe fonul recesiunii economice şi a actualelor preţuri ridicate la zahăr experţii OIZ prezic apariţia unui excedent global de zahăr deja în anul viitor de marketing 2010-2011.