Vasile Botnaru: Ce motive v-au determinat, domnule Vladimir Ţurcan, sa luati decizia de a parasi fractiunea PCRM?
Vladimir Ţurcan: Motivul este dezacordul cu hotaririle care au fost adoptate pe parcursul ultimei perioade. Tactica care a fost aleasa de catre conducerea partidului si realizata prin fractiunea PCRM. Si dupa alegerile din 5 aprilie cind am avut noi 60 de voturi cu regret nu am luat masurile necesare ca sa ajungem la un consens si sa fie deblocata situatia cu alegerea presedintelui tarii. Si asta de fapt a provocat alegerile anticipate. Si dupa alegerile anticipate din 29 iulie iarasi, cu regret, tactica care a fost aleasa a adus la aceea ca a fost intarita in putere aripa dreapta radicala a Aliantei. In genere a fost formata Alianta ceea ce s-a putut de evitat. Cel mai important e ca se intareste la putere aripa radicala din Alianta. Nu s-a gasit consens cu fortele sanatoase din Alianta, care exista. Si iarasi ca rezultat a fost adoptata decizia de nevotare a presedintelui. Si nu este vorba ca este Lupu sau ar fi fost altcineva. Principalul ca nu au fost incercari destule si normale si active pentru a gasi acest consens. Eu m-am adresat conducerii partidului in luna septembrie, cu o scrisoare respectiv cu analiza si propunerile ce era de facut. Chiar am incercat sa am niste tratative. Si am ajuns la unele concluzii si o conciliere. Chiar si acele 12 principii care au fost formulate de domnul Lupu sunt rezultatul tocmai a acestor negocieri pe care le-am purtat eu cu dumnealui si cu domnul Urecheanu. Decizia care a fost adoptata a fost ultima picatura si in aceste conditii eu sint nevoit sa parasesc fractiunea PCRM.
Vasile Botnaru: Este logic sa va intreb de ce nu ati votat candidatura lui Marian Lupu ca sa fi dovedit in public acest dezacord?
Vladimir Ţurcan: Votul meu sau a unui numar de deputati care au fost atunci, in acea zi, nu a fost de ajuns. Si din cauza aceasta deja e clar ca nu a fost niciun rost sa participam la votare. Unii din colegii mei care sustin pozitia mea totusi au simtit un disconfort cred ca psihologic mai mult. Ma rog, poate uniii nu au avut curaj. E problema motivatiei fiecaruia in parte. Dar in aceasta situatie evident ca nu a avut niciun rost de votat pur si simplu fara rezultatul final scontat.
Vasile Botnaru: Veti fi urmat de mai multi membri ai grupului parlamentar?
Vladimir Ţurcan: Dupa cum am informatia, sint inca colegi de ai mei care la fel se gindesc sa faca acelasi pas.
Vasile Botnaru: Cum vedeti viitorul politic al dumneavoastra in cadrul Parlamentului dar si in afara lui?
Vladimir Ţurcan: In cadrul Parlamentului acest grup, care sper eu o sa fie format, vom promova o politica echilibrata care nu va permite - in masura posibilitatilor, evident, reiesind din numarul respectiv al voturilor - sa fie promovate ideile care aduc dauna intereselor statalitatii, neutralitatii, caracterului social al statului moldovenesc - una la mina. Ceea ce tine de problema formei si metodelor de activitate politica de mai departe, ma gindesc la un proiect politic care urmeaza sa fie realizat, sper eu, in timp destul de apropiat.
Vasile Botnaru: Un partid comunist sau unul social-democrat?
Vladimir Ţurcan: Nu-i vorba de partid comunist, in cazul dat. Partidul comunist exista, va fi reformat sau nu - asta deja depinde de acei care sint membri de partid. Doresc ei sau nu, dar eu cred ca si dumnealor vad foarte bine ca reformarea partidului nu numai ca nu a avut loc dupa congresul respectiv, dar este suspendata chiar, blocata. Dar orientarea fortei politice pe care ma gindesc eu sa fie formata, sa fie realizat acest proiect, orientarea va fi evident axata pe aripa stinga a cimpului politic. Cred ca trebuie sa fie formulate niste idei noi. Cu atit mai mult dupa aceste evenimente cind tara de fapt din decembrie 2008 se afla intr-o campanie electorala permanenta. Intr-o mare masura alegatorul nostru este si dezorientat, si obosit. In aceste conditii imi pare ca este vadita si necesara o forta politica noua.
Vasile Botnaru: Dupa lovitura aplicata de Marian Lupu dumneavoastra aplicati inca o lovitura care s-ar putea sa fie destul de dureroasa pentru PCRM. Ei nu au cum sa nege pentru ca Vladimir Vorionin a spus cu zile in urma ca sinteti un om pretios pentru partid. Nu va simtiti cumva vinovat pentru ceea ce se va intimpla dupa?
Vladimir Ţurcan: Eu regret ca ideile acelea pe care eu le-am propus nu o data si nu doar in ultimul timp cu regret nu au fost acceptate. Regret deoarece oameni cu care am activat intr-o echipa nefiind chiar si membru al partidului din 2001 incoace majoritatea care sint membri de partid era o echipa care aveau un potential foarte mare pentru a rezolva problemele economice, sociale si politice. Cu regret acest potential nu a fost realizat pina la sfirsit din cauza stagnarii. Eu cred ca este necesitate ca oamenilor sa le fie propusa o idee noua, puncte de reper noi care vor permite ca potentialul oamenilor care exista si acum nu stiu ce sa faca mai departe si acei care de fapt poate simtind si un disconfort psihologic nu au votat nu s-au determinat. La orice campanie electorala noi stiam foarte bine ca erau permanent la nivel de 15-25 la suta acei care nu vroiau sa ii voteze nici pe cei din dreapta, nici pe acei de stinga. Sint sigur ca acesti oameni asteptau ceva nou. Iata pentru dumnealor noi vrem sa propunem aceasta idee. (Europa Liberă)
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.12.2009Interviu cu Vladimir Ţurcan care intenţionează să lanseze idei noi pe aripa stîngă a cîmpului politic. Europa Liberă
Comentarii (0)