Cetatenii, companiile si organizatiile europene pot inregistra nume de site-uri web in domeniul ".eu" utilizand caractere din toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, ceea ce inseamna ca cei care inregistreaza site-uri pot folosi caractere grecesti sau chirilice, dar si diacritice romanesti, cu breva, circumflex si virgula.
"Numele de domeniu internationalizate din cadrul domeniului european de prim-nivel ".eu" reprezinta un mare pas inainte catre un internet cu adevarat mondial si totodata local. Multi utilizatori ai internetului vor proveni din tari in care majoritatea limbilor nu se bazeaza pe alfabetul latin cu caractere de la "a" la "z" si este firesc ca ei sa doreasca sa foloseasca propriul alfabet ", a declarat comisarul UE pentru Societatea Informationala, Viviane Reding. "Prin lansarea numelor de domeniu internationalizate in cadrul domeniului ".eu", dezideratele unei Europe multilingve si multiculturale vor fi si mai bine indeplinite."
Numele de domeniu internationalizate (NDI) sunt nume de domeniu de internet care contin si alte caractere pe langa cele 26 de caractere de la "a" la "z" ale alfabetului latin, cifrele de la "0" la "9" si semnul "-". Pana astazi, cei care inregistrau nume in domeniul ".eu" puteau utiliza doar acest set limitat de caractere. Acum insa, pot fi inregistrate o serie intreaga de caractere diferite folosite in limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Comisia a hotarat ca domeniul european de prim-nivel ".eu" trebuie sa fie accesibil in caracterele tuturor limbilor oficiale ale UE ( IP/09/1044 ), iar acest lucru se poate realiza prin intermediul NDI. Domeniul ".eu" permite acum inregistrarea de nume care contin caractere de tipul "ŕ", "ą", "ä", "ψ" sau "4". Cetatenii, companiile si organizatiile europene vor putea sa inregistreze nume de domeniu in alfabete nelatine, lucru esential pentru limbi ca greaca si bulgara. De asemenea, vorbitorii de limba spaniola si basca pot inregistra nume care sa contina caracterul "ń", iar vorbitorii de franceza, portugheza si catalana pot utiliza caracterul "ç".
Din 2006, de cand a devenit posibila inregistrarea de nume in domeniul ".eu", multilingvismul a reprezentat o caracteristica foarte importanta a acestui domeniu. Cadrul legal prevede, de exemplu, ca inregistrarea de nume in domeniul ".eu" si comunicarea deciziilor care privesc inregistrarea trebuie sa se poata face in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene si in toate caracterele alfabetice ale limbilor oficiale.
Ce urmeaza
Incepand de astazi, numele de domeniu internationalizate vor fi autorizate in cadrul domeniului de prim-nivel ".eu". De exemplu, ".eu" reprezinta domeniul de prim-nivel din "europa.eu", iar "europa" este numele inregistrat in cadrul acestui domeniu de prim-nivel.
Prin actiunile sale, Comisia urmareste si introducerea cat mai rapida a variantelor de nume de domeniu internationalizate ale numelui domeniul de prim-nivel ".eu" (adica ".eu" in caractere grecesti sau chirilice). Dupa ce ICANN aproba numele de domeniu internationale de prim-nivel pentru ".eu", utilizatorii europeni vor putea inregistra o adresa de web in intregime in propriul alfabet (de exemplu, atat "europa", cat si ".eu").
Domeniul ".eu" reprezinta domeniul european de prim-nivel creat de UE, dar administrat de organizatia particulara nonprofit EURid . Acest consortiu care reuneste registrele belgian, ceh, italian, suedez si sloven a inceput administrarea domeniului ".eu" in 2005.
Actualmente, exista peste trei milioane de nume in domeniul ".eu". In Romania au fost inregistrate, pana in prezent, in jur de 20.000 de astfel de domenii. (EurActiv.ro)
- Lista caracterelor permise pentru inregistrarea de domenii
- Lista registratorilor