La Bruxelles a inceput joi seara Consiliul European de iarna, primul de dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre vor cere Comisiei sa propuna un plan de lupta impotriva somajului, care este prognozat sa creasca si anul viitor, ca urmare a crizei economice.
Uniunea Europeana ar trebui sa isi creeze un plan social "ambitios" pana in primavara lui 2010, pentru a lupta impotriva somajului in crestere, se va arata in concluziile summitului UE care are loc la Bruxelles intre 10 si 11 decembrie.
Liderii UE vor confirma scenariul pesimist al proiectiilor sociale. "Este de asteptat ca situatia somajului si cea sociala sa se deterioreze in continuare in 2010," va confirma Consiliul European in documentul cu concluziile summitului.
Potrivit estimarilor Confederatiei Sindicale Europene (ETUC), in Europa exista deja 25 de milioane de someri si numarul acestora va creste in 2010. Comisia Europeana a anuntat deja ca estimeaza o rata a somajului de peste 10% in 2010.
Drept urmare, gradul de ocupare a europenilor va scadea, probabil, sub 62%, un nivel atins ultima oara in 2002, potrivit ETUC. In 2008, gradul de ocupare a fost de 65,9%.
Liderii europeni vor cere Comisiei Europene sa prezinte un plan pentru realizarea unei "cresteri incluzive din punct de vedere social". Consiliul European "doreste o propunere ambitioasa cat mai devreme in 2010, pentru a putea avea o discutie completa la Consiliul European de primavara din 2010," se arata in proiectul documentului care va fi finalizat vineri de liderii UE.
Sefii de stat si de guvern vor discuta, timp de doua zile, in afara de chestiunile legate de ocuparea fortei de munca in statele comunitare, situatia economica si financiara a Uniunii Europene.
De asemenea, va fi abordata si problematica schimbarilor climatice, in contextul desfasurarii in paralel, la Copenhaga, a conferintei ONU in acest domeniu. Datorita summit-ului mondial al climatului, Uniunea Europeana trebuie sa se angajeze mai clar sa finanteze eforturile de reducere a emisiilor din tarile sarace si sa forteze si mana altora. De aceea, suma de pana la sapte miliarde de alocat ca ajutor de urgenta intre 2010 si 2012 va fi folosita drept exemplu pentru partenerii de negocieri ca Statele Unite si China, care au evocat posibilitatea lipsei unui acord juridic la Copenhaga.
Un alt ajutor inca si mai substantial va urma din partea Uniunii Europene pentru tarile sarace dupa 2012 si pana in 2020. Uniunea Europeana tine insa cont de fragilitatea economiilor europene din est si a decis inca din octombrie ca tarile ce estimau ca nu pot contribui la ajutorul de urgenta nu vo fi obligate sa o faca.
In domeniul relatiilor externe va fi discutata politica de vecinatate a Uniunii Europene, precum si situatia din Iran si cea din Afganistan.
La Consiliul European de iarna participa si presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Articol complet la EurActiv.com, in engleza, franceza si germana
Sursa: EurActiv.ro