Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.12.2009

Parlamentul a adoptat proiectul de lege ce anuleaza promisiunile comunistilor, neacoperite financiar

Parlamentul a modificat in prima  lectura mai multe legi importante din perspectiva politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Ministrul finanţelor Veaceslav Negruţiă a declarat că pentru un buget auster, scopul acestor modificări este să stimuleze veniturile, activitatea economică şi investiţiile, da şi să asigure o protecţie socială eficientă. Pe de altă parte, deputaţii comunişti au criticat modificările aprobate de Parlament, calificându-le drept antisociale.

L-am întrebat pe ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, ce schimbări sunt prevăzute în politica bugetar-fiscală pentru anul 2010: „Sunt prevăzute anumite majorări la cote ce ţin de accize la bunuri şi servicii care nu prezintă o prioritate în condiţii de criză, e vorba de să plătească mai mult cel care fumează, care consumă produse alcoolice sau alte plăceri ale vieţii care în situaţii de criză nu prezintă prioritate, respectiv se adună şi o sumă de bani la dispoziţia statului ca s-o poată ulterior distribui la acele categorii care beneficiază de anumite atenţii sub formă de plăţi, indemnizaţii sociale".

Ministrul Finanţelor a anunţat că optimizări ale cheltuielilor vor fi facute şi la capitolul asigurare şi asistenţă socială. L-am întrebat pe Veaceslav Negruţă cum vor afecta aceste optimizări cetăţeanul de rând şi cine va trebui să-şi strângă cureaua: „E vorba de cheltuieli ce ţin de înreţinerea funcţionalităţii instituţiilor bugetare, e vorba de economii la energia termică, la energia electrică, mai puţini bani sunt la buget, respectiv oamenii trebuie să cheltuie banul mai responsabil, dar nicidecum nu afectează omul direct. Cetăţeanul va primi salariul, va primi beneficiile care sunt prevăzute în legislaţia în vigoare, pe cetăţean nu îl priveşte, el nu va suferi".

Pe de altă parte, deputatul comunist Igor Dodon, fost ministrul al Economiei a criticat modificările propuse de ministrul Finanţelor, calificându-le drept antisociale: „Cred că cetăţeanul simplu va simţi această politică fiscală prin majorări de preţuri şi sunt ferm convins că aceste majorări de preţuri vor fi în lanţ pe fonul accizelor majorate la benzină, motorină şi agenţii economici vor simţi-o prin creşterea cheltuielilor şi descreşterea cheltuielilor produselor sale. De ce? Pentru că cresc impozitele şi cresc impozitele substanţial".

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, finanţe şi buget, Veaceslav Ioniţă a infirmat faptul că cetăţenii se vor confrunta cu majorări în lanţ a preţurilor: „Domnul Dodon e economist, ştie că accizul e un impozit final şi nu este niciun lanţ. Când ai luat accizul l-ai plătit şi imediat l-ai consumat. Accizul este ultima etapă, e pe consumator. Nu văd următorul lanţ. Dacă la ţigări majorezi accizul, am fumat şi ce fac mai departe? După ce am fumat ce preţ mai majorez după asta?"

Veaceslav Ioniţă a menţionat că, de fapt, Guvernul prin modificările pe care le-a propus spre aprobare Parlamentului, nu face decât să taie din promisiunile neacoperite financiar, făcute de comunişti în timpul campaniilor electorale din acest an.

Menţionăm că joi Legislativul va începe să examineze proiectul Legea bugetului de stat pentru anul viitor. (Europa Libera)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus