Programul „De la Fermier la Fermier", implementat de compania CNFA, a organizat marţi, 15 decembrie la Chişinău, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, o ceremonie de înmânare a trei certificate GLOBALG.A.P. (EUREPGAP) şi a unui certificat ISO 22000.
Noii deţinători ai certificatului GLOBALG.A.P. sunt întreprinderile producătoare şi exportatoare de mere - „Victor Scutaru" GŢ şi „Agrodenidan" SRL şi de struguri de masă - „Podgoreni" SRL. Totodată, societăţii „Prometeu T" SA, specializată în procesarea nucilor şi fructelor uscate, i-a fost înmânat certificatul ISO 22000.
Certificatele internaţionale de siguranţă alimentară le oferă producătorilor moldoveni posibilitatea de a exporta fructe şi legume în stare proaspătă, în special, pe piaţa Uniunii Europene, pe care aceştia o identifică drept prioritară.
Pe tot parcursul celor doi ani de implementare a standardelor internaţionale de siguranţă alimentară, cei patru agenţi economici au beneficiat de asistenţă din partea specialiştilor Programului de Dezvoltare a Businessului Agricol /PDBA/, implementat în Republica Moldova de compania CNFA.
Certificatele internaţionale de siguranţă alimentară au fost înmânate celor patru producători şi exportatori de către reprezentanţii SGS Moldova - organism de certificare.
Sistemul de management al siguranţei alimentului ISO 22000 (HACCP) este bazat pe cercetări ştiinţifice şi abordare sistematică privind identificarea, analiza şi controlul pericolelor în procesul de prelucrare, preparare şi de utilizare a alimentelor. Sistemul a fost elaborat pentru a asigura că produsele alimentare nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Proiectul "De la Fermier la Fermier" este un program cu durata de cinci ani, implementat de CNFA Inc., o organizaţie americană nonprofit. Lansat în 1999 şi prelungit in 2004 si 2009, Programul oferă servicii de consultanţă în afaceri şi asistenţă tehnică pe bază de voluntariat fermierilor, crescătorilor şi prelucrătorilor locali, pentru a îmbunătăţi competitivitatea sectorului agricol al Moldovei şi pentru a mări oportunităţile de angajare, precum şi veniturile populaţiei.