La 19 decembrie curent, în incinta Palatului Naţional din Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul al treilea Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova. La Congres au participat 1800 de delegati din partea organizaţilor teritoriale ale partidului, care reprezintă peste 35 de mii de membri ai PLDM.
La înaltul for au fost prezenţi parlamentarul european, Béla Glattfelder, reprezentantul partidului Alianţa Civică Ungară, Károly Dan, reprezentantul partidului Uniunea Creştină din Olanda, Leo van Doesburg, diplomaţi, oameni de cultură şi de afaceri, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.
Congresul a luat în dezbatere situaţia social-politică şi economică din ţară, probleme ce ţin de activitatea Partidului Liberal Democrat din Moldova în noua sa calitate de partid de guvernămînt.
Raportul de activitate a PLDM a fost prezentat de preşedintele partidului, Vlad Filat. În debut, Filat a menţionat că acest congres este determinant nu numai pentru PLDM, ci si pentru intreaga noastra societate. Renuntînd la tradiţionala citire a raportului, liderul liberal-democrat a făcut pe viu o trecere în revistă a activităţii partidului, declarînd că PLDM a fost mereu în actiune. „Chiar daca am traversat o perioada foarte grea, am fost zilnic alături de oameni şi am demonstrat lumii întregi ca poţi să rezişti tuturor presiunilor, dacă crezi puternic în ceea ce faci. Am învins pentru că dreptatea şi adevărul au fost de partea noastră", a spus Filat.
Astăzi, Partidul Liberal Democrat din Moldova, împreună cu componentele Alianţei pentru Integrarea Europeană, guvernează ţara. Au fost demarate procesele de reformă instituţională, economică şi morală. Aceasta a fost posibil prin aportul fiecărui membru de partid, prin credinţa puternică în valorile şi principiile liberal-democrate, a specificat preşedintele partidului.
„La Congresul II al PLDM, desfăşurat în luna septembrie 2009, în oraşul Bălţi, am spus că de ponderea partidului nostru în Parlament va depinde viitoarea guvernare. Aşa şi este. Acum vă spun cu toată încrederea că la viitoarele alegeri parlamentare PLDM va fi cel mai important şi mai influent partid din Republica Moldova", a declarat Vlad Filat în finalul raportului.
În dezbateri au luat cuvîntul deputaţii Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al PLDM, ministru al Justiţiei, Liliana Palihovici, vicepreşedinte al partidului, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socialpă, sănătate şi familie, Iurie Leancă, ministru de Externe, George Mocanu, preşedinte al organizaţiei tineretului liberal-democrat, Veaceslav Negruţă, ministru de Finanţe, Dora Dimitrova, preşedinte al organizaţiei teritoriale Taraclia a PLDM, Aliona Goţa, primar de Cucoara, raionul Cahul, Nicolae Rusu, preşedinte al organizaţiei de tineret Cantemir a PLDM.
Vorbitorii au accentuat că Partidul Liberal Democrat din Moldova a avut un rol decisiv în demararea procesului de reformare şi integrare europeană a ţării noastre. Datorită echipei puternice a liberal-democraţilor, atît în Parlament cît şi în Guvern, au fost deblocate finanţările din partea organismelor internaţionale şi dezgheţate relaţiile cu partenerii din est şi vest, iar Repubica Moldova promovează o politica internă şi externă coerentă, consecventă şi dinamică.
La congres a luat cîvîntul şi preşedintele Asociaţiei „Parlamentul 90", Petru Sandulachi, care a prezentat Declaraţia de aderare la PLDM a unui grup de deputaţi din primul Parlament ales în mod democratic (1990-1994).
Prim-vicepreşedintele PLDM, deputatul Mihai Godea, a argumentat necesitatea modificării Programului Politic al formaţiunii, reieşind din noul statut al PLDM de partid de guvernămînt. Delegaţii au adoptat în unanimitate modificările propuse la Programul politic şi la Statutul PLDM.
Forul liberal democrat a adoptat Declaraţia politică a congresului, în care a fost salutată accederea la guvernare a Partidului Liberal Democrat din Moldova. „Ne exprimăm acordul deplin cu primele acţiuni ale Guvernului îndreptate spre deblocarea finanţării externe şi diminuarea efectelor crizei financiare, onorarea obligaţiilor sociale, asigurarea dreptului la libera circulaţie, restabilirea bunelor relaţii cu ţările vecine, scoaterea ţării din izolare şi afirmarea ei pe plan internaţional", se menţionează în declaraţie, anunţă Servisiul de presă PLDM.