Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.12.2009

Adevarul: Filat, agreat la Bruxelles

Adevarul: Filat, agreat la Bruxelles

UE va trimite un grup de consilieri pe lângă instituţiile-cheie ale Republicii Moldova. În cadrul întrevederii cu premierul moldovean Vlad Filat, preşedintele UE, Herman van Rompuy, s-a angajat să sprijine Chişinăul pentru a se alătura familiei europene.

Chişinăul a mai făcut un pas spre Europa. Şeful Uniunii Europene, Herman Van Rompuy a subliniat că determinarea şi voinţa politică a Guvernului de la Chişinău de a avansa pe calea reformelor şi a integrării europene va contribui la soluţionarea problemelor cu care se confruntă ţara în prezent.

Relaţiile UE-Moldova sunt la „un nou început", au declarat şi reprezentanţi ai preşedinţiei suedeze şi Comisiei Europene la conferinţa de presă comună cu premierul Vlad Filat, după Consiliul de cooperare UE-Moldova ce a avut loc, luni, la Bruxelles.

Negocierile privind noul acord de asociere UE-Republica Moldova vor începe „cât mai curând posibil" a spus Frank Belfrage, secretar de stat în Ministerul de Externe suedez.

Pe urmele Serbiei

În declaraţia comună, părţile s-au angajat să facă paşi concreţi în vederea creării zonei de liber schimb, să lanseze anul viitor dialogul privind liberalizarea regimului de vize.

Premierul Vlad Filat a spus, după întrevederile cu oficialii UE, că a obţinut exact ceea ce şi-a dorit: „să existe un început". „Experienţa Serbiei este relevantă. Dacă în 2010 începem dialogul privind liberalizarea regimului de vize, momentul când vom obţine acest lucru depinde doar de procesele de la Chişinău. Dar noi sunte m motivaţi şi hotărâţi în acest sens", a precizat Filat.

Consilieri europeni

Şeful executivului de la Chişinău a semnat, împreună cu comisarul în exerciţiu pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner un Memorandum prin care se aprobă acordarea de către UE a asistenţei consultative către Guvernul Republicii Moldova.

În acest scop, Bruxellesul va delega un grup de consilieri de rang înalt pe lângă instituţiile-cheie ale Republicii Moldova, care vor ajuta autorităţile moldoveneşti să elaboreze şi să implementeze politici sectoriale în domeniul integrării europene.

În ce priveşte ajutorul financiar pe care îl aşteaptă Republica Moldova de la UE şi Fondul Monetar Internaţional, reprezentantul Comisiei Europene, Hugues Mingarelli, a precizat că echipa sa lucrează în prezent la un pachet de asistenţă şi că o primă tranşă va fi alocată în prima jumătate a anului viitor.

Deschidere

UE a aprobat intrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova în Comunitatea Energetică Europeană, dar va deveni efectivă după ce aceste ţări îşi vor modifica legislaţiile în domeniul gazelor naturale astfel încât acestea să fie armonizate cu normele europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus