Cabinetul de miniştri a aprobat, în şedinţa din 29 decembrie 2009, Hotărîrea de Guvern cu privire la crearea Consiliului Naţional de Participare. Consiliul va activa sub auspiciile Guvernului şi va avea la bază două componente principale: participarea în procesul de elaborare, monitorizare şi evaluare a politicilor naţionale şi crearea cadrului instituţional de consultare la nivelul autorităţilor publice centrale.
Din Consiliul respectiv fac parte reprezentanţii reţelelor, alianţelor, coaliţiilor, uniunilor, organizaţiilor-umbrelă, membrii mai multor ONG-uri cu experienţă vastă în domeniul evaluării şi monitorizării politicilor naţionale. Membrii au fost selectaţi prin concurs deschis şi transparent, la iniţiativa Prim-ministrului Vlad Filat, făcută public în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii societăţii civile.
Consiliul Naţional de Participare va prelua funcţiile unui şir de structuri neguvernamentale de consultare, inclusiv a Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru şi Consiliul pentru Participare în procesul de elaborare, monitorizare şi evaluare a SND, instituţionalizate ca forme de consultare a procesului de planificare strategică a ţării la nivelul Guvernului.
Guvernul R.Moldova, prin Programul său „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare" şi-a asumat angajamentul de a edifica şi consolida un dialog viabil cu societatea civilă în procesul de elaborare, implementare, monitorizare şi evaluare a politicilor publice ", iar crearea CNP va garanta realizarea obiectivelor privind asigurarea transparenţei activităţii Guvernului şi implicarea societăţii civile şi a mediului de afaceri în procesul de planificare strategică, monitorizare şi evaluare a implementării documentelor de politici naţionale, anunţă Serviciul de presă al Guvenului.