Vicepresedintele Dumei de Stat ai Rusiei, Aleksandr Babakov, considera ca ideea unificarii Republicii Moldova cu Romania nu va fi realizata vreodata, dupa cum a declarat el intr-un interviu pentru editia de marti a publicatiei ucrainene Segodnea.
"In prezent, R. Moldova a ramas, practic, fara presedinte si deocamdata este neclar cum va iesi din aceasta situatie de 'pat'. Lipsa stabilitatii politice aduce instabilitate economica, iar avand in vedere ca economia R. Moldova in mare parte este orientata spre Rusia, acest fapt nu ne poate nelinisti", a explicat Babakov.
"In acelasi timp, tendinta unor forte politice din R. Moldova de a se integra in componenta Romaniei vecine pare absolut absurda: de atat timp sa tinzi spre independenta, iar apoi sa o sacrifici este ciudat. Cetatenii moldoveni au dreptul sa considere aceasta pozitie drept tradarea intereselor nationale. De aceea nu cred ca ideea unificarii R. Moldova cu Romania va fi realizata vreodata", a spus vicepresedintele Dumei de Stat. El a fost intrebat in interviu despre situatia interna din R. Moldova si daca crede ca mai exista posibilitatea unificarii, iar daca nu se vor uni, daca exista posibilitatea ca R. Moldova sa fie integrata Romaniei, iar Transnistria sa intre in componenta Rusiei sau Ucrainei.
"Trebuie sa luam in considerare faptul ca R. Moldova, in prezent, este un stat suveran, care are o problema dificila legata de Transnistria. Anterior, a existat ideea de a transforma R. Moldova intr-un stat federal. Aceasta varianta ar fi pastrat in acelasi timp unitatea statala a tarii si ar fi propus o iesire mai mult sau mai putin eficienta din situatie. Ceea ce se petrece astazi in R. Moldova, bineinteles, nu poate sa nu ingrijoreze Rusia, pentru ca R. Moldova este o fosta republica unionala, multi oameni sunt legati de noi prin istoria comuna si (R. Moldova - n.r.) reprezinta un partener foarte important in aceasta regiune. Noi suntem cointeresati in dezvoltarea unor relatii economice normale si eficiente", a spus vicepresedintele Dumei ruse, Aleksandr Babakov.
"In ceea ce priveste relatiile dintre R. Moldova, Ucraina si Rusia cred ca o directie de perspectiva ar fi largirea, in primul rand, a cooperarii economice in cadrul CSI sau in cadrul acelor institutii ce sunt create in interiorul unei uniuni. Bineinteles, nu ar fi rau ca R. Moldova si Ucraina sa devina observatori in cardul Statului Unional ruso-belarus. Trebuie sa consolidam cooperarea economica, pentru a putea apropia pozitiile noastre si in alte domenii", a adaugat vicepresedintele Dumei.
sursa: ZIUA