Plenul Senatului a ratificat joi, in unanimitate, in cadrul unei sesiuni extraordinare, Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontiera, semnat la Bucuresti la 13 noiembrie 2009.
In cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa, a anuntat ca toti colegii sai vor vota "pentru", considerand ca "este vorba de un semnal politic pe care Romania il lanseaza atat in relatiile cu Republica Moldova, cat si cu UE".
"Este un acord care va fi profitabil in primul rand pentru cetatenii moldoveni", a spus senatorul PSD.
Din partea PD-L, senatorul Viorel Badea a tinut sa puncteze ca Acordul marcheaza revenirea la normalitate in privinta relatiei cu "cei de langa noi". "Grupul nostru va propune reactivarea comitetului interparlamentar cu Republica Moldova, vom face tot ce e posibil pentru readucerea politicii pe care am initiat-o in anii 1998-2000 in ceea ce priveste comunitatile romanesti de pretutindeni". La randul sau, senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei a ridicat problema unui acord similar si cu Ucraina.
Senatorul PNL Teodor Melescanu a precizat ca liberalii considera Acordul drept "un prim pas de apropiere" si de realizare a idealului de a trai "impreuna intr-o Europa unita, cu frontiere spirituale".
Un punct de vedere pentru sustinerea Acordului a fost exprimat si de senatorul UDMR Verestoy Attila.
"E firesc ca UDMR sa-si exprime nu numai acordul, dar si satisfactia pe care o simtim in momentul in care acordam aceeasi atentie pe care noi am dorit-o si am primit-o cand doream ca aceste legaturi firesti, cum sunt si cele intre romani si romani, sa fie ajutate, sprijinite, ca un prim pas intr-adevar sa avem sansa ca in Europa unita sa fim impreuna", a spus el.
In final, senatorii au ratificat in unanimitate, cu 90 de voturi "pentru" Acordul dintre guvernele Romaniei si Republicii Moldova.
Si deputatii au votat, luni, in unanimitate, proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, care permite sederea fara viza in Romania pe o perioada limitata a moldovenilor din zona frontierei comune.
Acordul dintre Romania si Moldova a fost semnat pe 13 noiembrie 2009 la Bucuresti, cu ocazia vizitei premierului moldovean Vlad Filat, care a solicitat ca acordul sa fie ratificat pana la sfarsitul anului. Conform acordului, cetatenii care locuiesc in mod legal de cel putin un an in zona frontierei comune vor putea sa intre si sa ramana in zona de frontiera a statului vecin pentru o perioada neintrerupta de trei luni.
Accesul transfrontalier se va putea face pe baza unui pasaport valabil si a permisului de mic trafic de frontiera, permis ce va avea valabilitatea cuprinsa intre doi si cinci ani. In expunerea de motive a legii, se arata ca actul normativ nu contravine normelor europene privind securitatea frontierelor.
"Aplicarea acordului corespunde si interesului Uniunii Europene ca frontierele cu vecinii sai sa nu constituie o bariera in calea comertului, a schimburilor sociale si culturale", se arata in expunerea de motive.
Premierul Emil Boc le-a solicitat, pe 6 ianuarie, parlamentarilor adoptarea, in cadrul sesiunii extraordinare, a Acordului cu privire la micul trafic de frontiera cu Republica Moldova, precizand ca a avut o discutie in acest sens cu omologul sau moldovean.
"As profita de aceasta ocazie si de prezenta la acest microfon de a va solicita si sprijinul pentru ca in aceasta sesiune extraordinara, in masura in care este posibil, pe baza colaborarii pe care o stabilim si cu Camera Deputatilor sa ratificam si Acordul cu privire la micul trafic de frontiera cu Republica Moldova, un document extrem de important care vizeaza relatiile Romaniei cu Republica Moldova si care constituie o prioritate pentru ambele guverne", a spus premierul, multumind Parlamentului pentru disponibilitatea de a fi prezent in sesiune extraordinara pentru Legea de abilitare a Guvernului si pentru Legea bugetului.
Emil Boc a adaugat ca premierul Vlad Filat, cu care a avut o discutie zilelor trecute, "asteapta de la Bucuresti un semnal ca in Parlament acest Acord sa fie ratificat cat mai repede cu putinta". Boc a spus ca ulterior, la nivelul Executivului, vor fi facute demersurile tehnice ca acest Acord sa fie in vigoare cat mai repede cu putinta.
sursa: NewsIn