Priorităţile de bază ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru anul 2010 se axează pe ajustarea cadrului naţional de reglementare a sectorului energetic la cerinţele aquis - ului comunitar şi asigurarea transparenţei depline a procesului de luare a deciziilor de către ANRE.
O declaraţie în acest sens a făcut directorul general al ANRE, Victor Parlicov, la conferinţa de presă din 19 ianuarie curent la care au fost prezentate proiectele şi priorităţile Agenţiei pentru anul 2010. El a precizat că lista noilor acte de reglementare şi a celor care vor fi revizuite, termenele de elaborare şi adoptare a acestora sunt stabilite în Planul de activitate a Agenţiei pentru anul 2010 care va fi expus pe pagina de Internet a ANRE: www.anre.md
Victor Parlicov a mai spus că, în activitatea sa, ANRE va pune accentul pe trei aspecte principiale: auditul cheltuielilor întreprinderilor energetice din perspectiva calităţii managementului, controlul parametrilor de calitate a serviciilor energetice, respectarea de către furnizori a drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorilor de energie.
Directorul general al ANRE a menţionat că Agenţia va aplica o nouă abordare în procesul de stabilire şi actualizare a tarifelor la serviciile energetice reglementate de ANRE. „În acest proces vor fi implicate toate părţile interesate, inclusiv organizaţiile patronale, asociaţiile de protecţie a consumatorilor, experţii independenţi, care vor avea posibilitatea să participe la discutarea proiectelor, să formuleze observaţii şi recomandări concrete pe marginea acestor proiecte". El şi-a exprimat încrederea că această abordare va permite reprezentanţilor societăţii civile să cunoască mai bine factorii care influenţează nivelul tarifelor şi să participe activ la procesul de stabilire a unor tarife fundamentate pe costuri şi argumentate din punct de vedere economic.
În aceeaşi ordine de idei, Mariana Botezatu, director al Agenţiei, a arătat că ANRE intenţionează să aplice un nou element în procedura de ajustare a tarifelor, element preluat din practica ţărilor UE. „Vom ridica la nivel de normă obligaţia operatorului, care depune la ANRE cererea de ajustare a tarifelor, de a face publică această cerere şi a prezenta opiniei publice argumentele corespunzătoare". Botezatu a estimat că această procedură va contribui la asigurarea transparenţei procesului de ajustare a tarifelor reglementate de ANRE.
Referindu-se la planul Agenţiei pentru 2010, Marin Profir, director al ANRE, a precizat că în acest an Agenţia va emite reglementări noi pentru pieţele energiei termice şi a energiei regenerabile şi va ajusta actele de reglementare existente la cerinţele noilor legi cu privire la energia electrică, la gazele naturale şi ale Tratatului Comunităţii Energetice la care a aderat R. Moldova.
În luările sale de cuvânt, Leonid Belinschi şi Nicolae Răileanu, directori ai ANRE, s-au referit la alte proiecte ale Agenţiei legate de reglementarea pieţei şi de protecţia drepturilor consumatorilor, relateaza Serviciul de presă al ANRE