In cadrul sedintei a fost pusa in discutie situatia privind preturile la un sir de produse, ce s-a inregistrat in ultimele zile.
La solicitarea Prim-ministrului, Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, a prezentat o informatie privind preturile la un sir de produse. Potrivit ministrului, pretul la carnea de pui a scazut in ultimul timp cu 5%, la oua - cu 14% (tendinta de descrestere mentinindu-se in continuare), la uleiul vegetal - pretul a ramas neschimbat. Totodata, s-a mentionat ca pretul la produsele lactate a crescut cu 3%, iar la zahar - cu 14%. Unele majorari s-au inregistrat si la astfel de produse ca hrisca si orezul.
Tudor Balitchi, directorul Serviciului Vamal, a informat ca, reiesind din valoare in vama a acestor produse, nu existau motive pentru majorarea preturilor. La unele produse, ca hrisca si zaharul, valoarea in vama, in general, s-a diminuat.
Nicolae Platon, seful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a informat ca Inspectoratul a depistat mai multe cazuri de incalcare a legislatiei in vigoare, care stabileste ca adaosul comercial nu trebuie sa depaseasca 20%. Potrivit spuselor sale, prin retele de intermediari, preturile la unele produse au fost majorate de citeva ori. Seful IFPS a mentionat ca se fac verificarile de rigoare, urmind ca cei care se fac vinovati de incalcarea legislatiei in vigoare sa fie sanctionati in conformitate cu legislatia in vigoare.
Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, a spus ca multi comercianti retrag marfa in depozite, pentru a o pune in vinzare ulterior contra unor preturi mai mari. El a confirmat ca in multe cazuri preturile se stabilesc abuziv si nejustificat si a comunicat ca Centrul a depistat pina acum circa 90 de astfel de cazuri.
Premierul a cerut o administrare mai eficienta pe intreg lantul valoric sub aspect fiscal.
Vlad Filat a comunicat ca sedinte de lucru cu factorii de decizie vor avea loc saptaminal si a cerut celor prezenti la sedinta sa comunice si sa colaboreze permanent pentru ca eforturile pe care le depun sa dea rezultate cit mai bune.
Potrivit Serviciul de presa al Guvernului, premierul a mentionat ca se impune o comunicare permanenta intre organele de stat si mediul de afaceri, pentru a se cunoaste din timp schimbarile ce urmeaza sa aiba loc si pentru a se identifica posibile solutii.
O atentie aparte, Prim-ministrul a acordat domeniului farmaceutic si a mentionat in context ca se impune o comunicare permanenta pentru a evita posibile surprize neplacute.