Locuitorii din Republica Moldova nu sunt oameni de mana a doua si nici jumatati de buletin. Ei au tot dreptul sa fie cetateni ai Europei si pentru asta Moldova are nevoie de sprijin, a declarat pentru RFI primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. El apreciaza ca lobby-ul facut de Romania in favoarea tarii vecine este "firesc, corect, sanatos si necesar". Chirtoaca mai cere investitii romanesti in Republica Moldova si chiar o conducta de gaze din Romania care sa alimenteze tara sa, pentru a-i reduce dependenta fata de Est.
Iata cateva dintre declaratiile facute de primarul Chisinaului la RFI:
• Prioritatile sunt cunoscute de ani de zile: acordul de parteneriat european, pentru o integrare accelerata a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, de asemenea preluarea acquis-ului comunitar de catre Republica Moldova, apoi interconectarea sistemelor energetice, pentru a avea mai multa independenta, la propriu, pentru Republica Moldova si mai putina dependenta fata de Est, la fel, interconectarea sistemelor de aprovizionare cu gaz si chiar o conducta care sa lege Romania si Republica Moldova, in asa fel incat sa nu depindem suta la suta de Gazprom si tranzitul gazului prin Ucraina, Romania are totusi o autonomie de 70%. Energie, energia electrica, energia termica, gazul sunt principalele resurse necesare pentru viata omului. Restul, ne descuram, apa, toate astea, le avem. Dar acestea sunt in primul rand necesare, apoi este vorba de investitii, pentru ca si in Republica Moldova sa apara mai multe locuri de munca, sa apara salarii decente si o perspectiva pentru fiecare. Astazi, lumea pleaca in continuare peste hotare, ceea ce nu este in regula.
• Cetatenia romana ar fi prima cerinta a locuitorilor Republicii Moldova si in sensul acesta trebuie modificata chiar legea cetateniei, pentru ca astazi, chiar daca s-a vorbit despre Agentia Nationala pentru Cetatenie, aceasta, conform legislatiei in vigoare va permite acordarea cetateniei doar acelor solicitanti care in prezent au domiciliul sau resedinta in Romania, or acestia sunt in mare parte elevii si studentii din Republica Moldova. Cei care solicita cetatenia romana avand domiciliul in Republica Moldova sau in alta parte in continuare trebuie sa stea la consulat, or marea majoritate sunt aici, nu in Romania, cei care cer cetatenia.
• Fara discutii (ca procedurile sunt greoaie in prezent - n.r.), nu doar accelerare, trebuie simplificat foarte mult mecanismul. Din sutele de mii de deponenti, de solicitanti din Republica Moldova - se vorbea chiar de cifra de un milion - marea majoritate, conform legislatiei actuale sunt obligati sa depuna dosarul la Consulatul din Chisinau. Or este imposibil ca un numar de cateva sute de mii de oameni sa reuseasca in decurs de cateva luni sau chiar cativa ani sa-si rezolve problema la consulate. Exista o capacitate fizica a institutiei de a primi dosare, sute de mii nu pot fi primite la consulat. Agentia pentru cetatenie despre care s-a vorbit, cu birouri in judetele limitrofe, in judetele de pe granita, nu prevede deocamdata legislatia Romaniei posibilitatea ca si acolo sa fie posibil de depus dosarele. Aici trebuie modificat.
• Lobby-ul Romaniei mi se pare firesc, corect, sanatos si necesar. Astept sa fie desfasurat si in continuare la cea mai mare capacitate, pentru ca Republica Moldova si cetatenii Republicii Moldova nu sunt oameni de mana a doua, a saptea, nu sunt jumatati de buletin. Au tot dreptul sa fie si ei cetateni ai Europei, asa cum sunt si cetatenii Romaniei cetateni ai Europei si pentru asta evident ca avem nevoie de sprijin.
Declaratiile edilului de la Chisinau vin in aceeasi zi in care presedintele Traian Basescu a inceput o vizita de doua zile in Republica Moldova. (EurActiv)