Marţi, 2 februarie, va fi lansat la Chişinău un nou proiect regional, finanţat de UE în cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP), care vizează îmbunătăţirea guvernării deşeurilor în ţările din regiune. Proiectul „Guvernarea deşeurilor - IEVP Est" are ca obiectiv, prin cooperarea tehnică şi sprijin să asiste ţările partenere din regiune, în eforturile lor de a reduce riscurile generate de gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor, care astfel creează riscuri de poluare a mediului şi resurselor naturale în comunitate.
Obiectivul specific al proiectului este de a îmbunătăţi gestionarea deşeurilor, prin promovarea unor standarde mai înalte faţă de instalaţiile de tratare a deşeurilor, de iniţiative mai eficiente de prevenire a generării deşeurilor, creşterea capacităţilor pentru colectarea şi sortarea deşeurilor, precum şi creşterea re-utilizării, recuperării, şi eliminarea în siguranţă a deşeurilor.
Rezultatele scontate ale proiectului sunt: Inventarul complet al depozitelor ilegale de deşeuri existente sau a celor neconforme în regiunea-pilot; Adoptarea unei abordări de clasificare a deşeurilor, care este în conformitate cu standardele internaţionale şi UE; Elaborarea unei Strategii de gestionare a deşeurilor, pentru fiecare din oraşele pilot identificate pentru o perioadă de 15 ani; Studiu de fezabilitate pentru stabilirea unei platforme tip de "DABLAS" pentru încurajarea investiţiilor strategice de gestionare a deşeurilor.
Consorţiul selectat de către Comisie pentru punerea în aplicare a proiectului este condus de către Eptisa (Companie Spaniolă internaţională de consultanţă). Alţi membri ai consorţiului sunt Project Management Group (Irlanda), Fichtner (Germania), PlanMiljo (Danemarca), Centrul Regional de Mediu pentru Caucaz (Georgia), şi Wasteaware (Marea Britanie).
Principalul partener de proiect din Moldova este Ministerul Mediului.