Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.02.2010

„Există premise de trecere de la procesul de stabilizare la cel de relansare economică, - Valeriu Lazăr

„Există premise de trecere de la procesul de stabilizare la cel de relansare economică", a fost constatarea Viceprim-ministrului, ministrului Economiei Valeriu Lazăr, în cadrul mesei rotunde cu genericul „Retrospectiva economică a anului 2009 şi perspectivele anului 2010", desfăşurată joi 4 februarie. La eveniment au participat reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Renovare (BERD) la Chişinău Libor Krkoska, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Chişinau Tokhir Mirzoev; experţi din cadrul societăţii civile, sectorului privat, mediilor academice, administraţiei publice centrale, Mas-media; precum şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei.
 

Potrivit Ministerului Economiei, scopul evenimentului a constat în prezentarea şi aprecierea evoluţiei social - economice a Republicii Moldova în anul 2009 şi conturarea în comun a perspectivelor de dezvoltare pentru anul 2010.

În cadrul prezentării situaţiei în economia naţională a fost confirmată reuşita stabilizării principalilor indicatori economici. Astfel, daca în І trimestru al anului 2009, Produsul Intern Brut (PIB) înregistra o descreştere de -6,9%, în trimestrul ІІ se anunţa cea mai mare descreştere de -8,6 %, în trimestrul ІІІ este deja constatată o uşoară încetinire a descreşterii de pînă la -7,5 %, iar în cel de al ІV trimestru PIB-ul este estimat la -5-6%.

Reprezentantul FMI la Chişinău Tokhir Mirzoev a cazut de acord asupra anunţării fenomenului de stabilizare în economia Republicii Moldova, prognozînd o creştere economică de circa 1,5% în anul 2010. La acelaşi subiect, reprezentantul BERD-ului la Chişinău Libor Krkoska, s-a arătat mai optimist anunţînd o creştere în economie de 3%, argumentînd prin următoarele fenomene recente: semnarea Memorandumului dintre Republica Moldova şi FMI, ceea ce face posibilă realizarea practică a unor proiecte investiţionale de amploare în infrastructură; reabilitarea în 2010 a economiei pe plan internaţional, apariţia în ultimele săptămîni a unui număr semnificativ de potenţiali investitori străini şi autohtoni etc.
 

În acest context, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a accentuat că datorită reuşitei stabilizării principalior indicatori economici, poate fi iniţiat deja procesul de transfer de la modelul economic anterior bazat în mare parte pe consumul din importuri la cel nou orientat către producere şi exporturi. Instrumentarul de bază în acest sens este reprezentat de către prevederile Programului de stabilizare şi relansare economică a Republicii Moldova pentru anii 2009-2011.

În finalul discuţiilor au fost evidenţiate două obiective majore de perspectivă pentru relansarea economică, şi anume: asigurarea creşterii exporturilor însă cu condiţia diversificării acestui domeniu, precum şi activizarea la maxim a activităţii investiţionale, în acest sens Guvernul pregătind deja un istrumentar pentru atragerea unor investitori strategici importanţi.

În scopul redresării situaţiei în economia naţională, grav afectată de criza economică mondială, Guvernul a aprobat în anul 2009 Programul de stabilizare şi relansare economică a Republicii Moldova pentru anii 2009-2011. Priorităţile programului sunt: stabilizarea şi optimizarea finanţelor publice; relansarea activităţii economice; asigurarea unei protecţii sociale eficiente şi juste, relatează Serviciul de presă al Ministerului Economiei.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus