Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM) a deschis ieri un Oficiu de Legătură la Chişinau. Acesta are ca scop susţinerea mai bună a Serviciilor de Grăniceri şi Vamal al R.Moldova în efortul de a spori securitatea la frontieră şi de a facilita comerţul şi traversarea legală a frontierei moldo-ucrainene.
Oficiul de legătuăa are doua locaţii, Sediul Central al Serviciului Grăniceri al Republicii Moldova şi Sediul Central al Servicului Vamal al Republicii Moldova. Oficiul este constituit din cinci membri. Doi sînt din UE; Ofiţerul de Legătura/Consilier pe probleme de grăniceri si politia de frontiera şi un Specialist Vamal. Oficiul are trei membri naţionali, doi asistenţi şi un asociat relaţii publice.
Susţinerea acordată de Misiunea EUBAM pentru Serviciile de Grăniceri şi Vamal va fi îmbunătaţită la nivel strategic, în acelaşi timp, recomandările şi asistenţa Misiunii vor fi disponibile la nivelul operaţional şi tactic.
Oficiul va susţine scopul de baza al Misiunii EUBAM de a oferi asistentă tehnică pentru susţinerea eforturilor comunităţii internaţionale de soluţionare paşnica a conflictului transnistrean. Oficiul va informa activ publicul din Moldova despre realizările partenerilor şi va îmbunătati comunicarea între Misiune, Serviciul Grăniceri, Serviciul Vamal şi public.
"Noul Oficiu de Legătură demonstrează angajamentul Misiunii de a susţine eforturile partenerilor noştri în asigurarea serviciilor de calitate la frontiera" - a declarat Udo Burkholder, Şeful Interimar al Mişunii EUBAM. „Existenta unui oficiu nou la Chişinau înseamnă o capacitate mai sporită a Misiunii de a răspunde solicitărilor partenerilor şi de a oferi recomandări şi asistentă mai operativ, în caz de necesitate"- a adăugat dl Borkholder.
Deschiderea oficiului face parte din „Faza 7" a Misiunii EUBAM. Aceasta pune un accent puternic pe dezvoltarea capacităţilor Serviciilor-partenere. Oficiul de legătura reprezintă una din cele trei structuri noi ale Misiunii, pe lingă secţia de susţinere operativă şi analitică şi secţia de dezvoltare a capacităţilor. Mandatul Misiunii este prelungit pîna la 30 noiembrie 2011.
Misiunea EUBAM a fost lansata in noiembrie 2005 la solicitarea comună a Preşedinţilor Moldovei şi Ucrainei. Misiunea facilitează contactele interumane, comerţul de frontieră legal şi securitatea prin susţinerea Serviciilor de Grăniceri şi Vamal al Moldovei şi Ucrainei. Rolul Misiunii este pur consultativ şi tehnic. Misiunea EUBAM este finanţata în întregime de către Comisia Europeană. Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD) este partenerul de implementare al Misiunii.
Misiunea va continua eforturile sale de susţinere a serviciilor de grăniceri şi vamale de calitate pentru cetăţenii şi companiile din Moldova, Ucraina şi UE.
Tudor Baliţchi, Director general al Serviciului Vamal, a menţionat că sîntem martorii unui eveniment important de amplificare a eforturilor pentru canalizarea cursului spre integrarea europeană. Obiectivele Misiunii EUBAM sînt în unison cu năzuinţele poporului nostru de modernizare a sistemului vamal în scopul facilitării trecerii frontierei pentru persoane şi transport, cu luarea în consideraţie a dezideratului de asigurare a unui grad înalt de securitate a frontierei vamale, anunţă Serviciul presă a Serviciului Vamal.