La Chişinău, s-a desfăşurat, în perioada 4-5 februarie curent, cea de a ХІ-a şedinţă a comisiei interguvernamentale pentru colaborare economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Copreşedinţii comisiei au fost Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi ministrul Învăţământului şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse Andrei Fursenko.
În cadrul discuţiilor a fost accentuată importanţa semnării Programului de Cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Rusiei pentru 2009-2020, care prevede colaborare dintre cele două ţări în domenii precum: schimbul de informaţii vamale, cooperarea în domeniul standardizării, metrologiei şi de evaluare a conformităţii, cooperarea între Comerţ şi Industrie (CCI) etc.
Conform agendei evenimentului au fost examinate 10 subiecte privind cele mai importante aspecte ale colaborării comercial-economice, precum şi teme ce ţin de cooperarea în complexul agroindustrial, termoenergetică, industrie şi transporturi, migraţia de muncă şi sfera umanitară.
Potrivit Ministeruli Economiei, comisia a analizat declinul în anul 2009 al schimburilor comerciale dintre cele două ţări. Potrivit Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, volumul comerţului pentru ianuarie-noiembrie 2009 s-a cifrat la 573,0 milioane de dolari, micşorîndu-se cu 35% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2008. Exporturile au constituit 259.6 milioane dolari şi au scăzut cu 11,2% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2008, şi respectiv importurile au cunoscut o scădere cu 45,8% însumînd 313.4 milioane de dolari.
În acest context, ambele părţi au căzut de acord că este necesar să fie luate măsuri de creştere a schimburilor comerciale, dezvoltarea schimburilor şi a cooperării de producţie, sau să se identifice, ulterior elimine cauzele discrepanţelor la statisticile vamale, comerciale bilaterale. În acest scop urmînd a fi eliminate gradual barierele administrative existente.
Rusia este dispusă să ofere Moldovei un credit în valoare de 150 mil. dolari SUA pentru realizarea proiectelor de infrastructură. Andrei Fursenko a remarcat dorinţa Rusiei de a furniza aceste fonduri cu condiţia ca ele să fie îndreptate spre realizarea unor importante proiecte de infrastructură, care ar face economia Moldovei mai diversificată şi mai puţin dependentă de condiţiile economice externe. Andrei Fursenko a menţionat că la 24 martie 2010 la Bruxelles va fi desfăşurată o reuniune a grupului ţărilor donatoare pentru Moldova, în cadrul căreia conducerea ţării va prezenta tuturor pertenerilor de dezvoltare şi donatorilor proiectele prioritare pentru dezvoltarea infrastructurii.
A mai fost discută şi problema privind continuarea colaborării în domeniul livrării în Moldova a energieie electrice de la Centrala electrică de la Cuciurgan, care aparţine companiei "Inter RAO EES. Conform contractului semnat la 17 decembrie 2008 între Centrala electrică de la Cuciurgan şi compania moldovenească "Energocom", termenul de furnizare a energiei electrice în Moldova, care a fost reluată la 1 ianuarie 2009, expiră la data de 31 martie 2010. Partea rusă a propus extinderea termenului de valabilitate a contractului cu un an şi părţile au început negocierile
Moldova şi Rusia au convenit facilitarea accesului pe piaţa rusă a producţiei pomilegumicole moldoveneşti. Se preconizează că Serviciul Vamal al Moldovei şi Serviciul Vamal Federal al Rusiei vor finaliza până la 1 iunie 2010 coordonarea acestei măsuri şi vor pregăti pentru semnare un acord interguvernamental privind simplificarea transportului şi perfectării producţiei pomilegumicole moldoveneşti în vederea facilitării accesulului ei pe piaţa din Rusia.
În cadrul discuţiilor, a fost decis că partea rusă va acorda asistenţă Republicii Moldova în contextul participării la cea de-a XVII-a Expoziţie Internaţională „Prodexpo" care va avea loc în perioada 08 - 12 Februarie 2010, la Moscova, în cadrul căreia se vor desfăşura şi „Zilele vinului moldovenesc".
La subiectul exportului de produse de vinuri moldovenesti pe piaţa din Rusia au fost luate următoarele decizii: urgentarea procesului de stabilire a locurilor suplimentare de vămuire a produselor alcoolice din Moldova; simplificarea procedurilor de confirmare de calitate şi de siguranţă a produselor alcoolice moldoveneşti; continuarea acreditării laboratoarelor pentru testarea calităţii alcoolului în Republica Moldova etc.
În acelaşi context, a fost luată în considerare propunerea din partea Moldovei privind extinderea gamei de produse de alcool exportate pe piaţa Rusiei, inclusiv vodca, lichioruri, aperitive etc.
În domeniul transporturilor a fost propusă desfăşurarea unei reuniuni mixte în anul 2010, privind cooperarea în domeniul transportului internaţional rutier, fiind solicitat suportul din partea Federaţiei Ruse în vederea extinderii numărului de autorizaţii în acest domeniu.
Cea de a ХІІ-a reuniune a Comisiei interguvernamentale cu privire la cooperarea economică dintre Moldova şi Rusia se va desfăşura la Moscova în anul 2011.