În cadrul unui turneu diplomatic pe care îl întreprinde săptămâna curentă într-o serie de capitale europene, pe data de 9 februarie Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a efectuat o vizită oficială în Republica Slovacă la invitaţia omologului său Miroslav Lajcak.
Potrivit MAEIE, cei doi miniştri au discutat un spectru larg de probleme bilaterale, referindu-se cu titlu special la sprijinul pe care Slovacia îl poate oferi ţării noastre în procesul de integrare europeană. Miroslav Lajcak a ţinut să sublinieze că în Slovacia „există multă simpatie pentru Republica Moldova, care creează un fundal foarte favorabil pentru dezvoltarea unei cooperări bilaterale dinamice în diverse domenii". Ministrul a afirmat că înţelege dificultăţile cu care se confruntă autorităţile de la Chişinău, deoarece şi Slovacia a avut de traversat o perioadă de trecere de la o guvernare autoritaristă la una democratică.
În opinia lui Miroslav Lajcak, Parteneriatul Estic reprezintă un proiect cu foarte bune oportunităţi pe care ţara noastră are posibilitatea să le valorifice pentru a face dovada opţiunii sale ireversibile de integrare europeană. Slovacia a declarat prioritară cooperarea cu ţara noastră în cadrul acestui proiect şi este disponibilă să-i acorde asistenţa necesară. Ministrul a anunţat că Slovacia va sprijini activ ţara noastră la reuniunea donatorilor de la Bruxelles din 24 martie, inclusiv prin contribuţii financiare de substanţă. De asemenea, Miroslav Lajcak a precizat că, în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Grupului Vâşegrad (Slovacia, Cehia, Polonia şi Ungaria) începând cu luna iunie anul curent, Slovacia va promova interesele ţării noastre prin organizarea unor reuniuni speciale V4+RM.
Referindu-se la componentele care asigură succesul în procesul de integrare europeană, Miroslav Lajcak a vorbit despre necesitatea unei bune cooperări şi comunicări dintre autorităţi şi societatea civilă, căreia îi revine un rol de primă importanţă în promovarea mesajelor de integrare în rândurile populaţiei. Cu titlu de sprijin concret, ONG-uri din Slovacia se vor întâlni în viitorul apropiat în cadrul unei reuniuni comune la Chişinău cu colegi din sectorul asociativ din ţara noastră pentru a identifica împreună necesităţile în procesul de integrare europeană.
În baza Memorandumului de cooperare între Ministerele Economiei ale celor două ţări, partea slovacă a propus organizarea primei şedinţe a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, eveniment care urmează să aibă loc la Chişinău până la sfârşitul lunii mai 2010.