Ministerul Apărării al R. Moldova a reluat acţiunile în cadrul procesului de Analiză Strategică a Apărării (SDR). În acest sens, ieri, 15 februarie, o echipa de consultanţi în domeniul reformării sectorului de apărare şi securitate (Security Sector and Defense Assistance Team - SSDAT) din Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii (Centrul pentru Relaţii Civil-Militare - CCMR), s-a aflat într-o vizită de lucru la Ministerul Apărării.
Experţii se află în ţara noastră pentru a oferi Guvernului R. Moldova expertiza necesară la implementarea SDR, care reprezintă un mecanism de inventariere profundă a întregului sistem de apărare a ţării. În cadrul vizitei la Ministerul Apărării, experţii s-au întîlnit cu ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, precum şi cu ofiţeri din cadrul structurilor de comandă şi conducere ale Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.
Părţile au abordat subiecte privind relansarea activităţilor în cadrul SDR şi desfăşurarea acţiunilor prevăzute pentru etapa a treia a acestui proces. Este vorba despre demararea unor acţiuni care în acest moment sînt condiţionate de adoptarea Strategiei Securităţii Naţionale, precum şi aprobarea Raportului de evaluare a riscurilor şi pericolelor militare la adresa securităţii statului.
Totodată, în contextul intenţiei R. Moldova de a lărgi spectrul SDR în sectorul de securitate, echipa de consultanţi SSDAT are planificate întrevederi la Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Consiliul Suprem de Securitate şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Experţii militari susţin că primele două etape ale SDR au fost deja încheiate, iar cea de-a treia etapă va fi axată pe dezvoltarea viitoarei structuri a Forţelor Armate şi capabilităţilor necesare sistemului naţional de apărare. Noua structură a Forţelor Armate va fi creată reieşind din riscurile şi ameninţările la securitatea naţională, precum şi misiunile şi sarcinile trasate faţă de sistemul de apărare.
Procesul de iniţiere a SDR datează odată cu instituirea Comisiei de Stat pentru SDR, formată în octombrie 2007 prin Decretul Preşedintelui RM nr.1339-IV. În cadrul Comisiei au fost formate patru grupuri de experţi pe domenii specifice. Grupul I - "Contextul strategic" a revenit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene , grupul II - "Sistemul de apărare" a fost atribuit Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, grupul III - "Resurse pentru apărare" este în competenţa Ministerului Apărării, în speţă Direcţiei economico - financiare, iar grupul IV - "Managementul apărării" a revenit Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării din cadrul Ministerului Apărării.
Echipa de consultanţi SSDAT se va afla în R. Moldova pînă pe 18 februarie, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Apărării.