Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.02.2010

Investitorii cehi vor construi o centrală electrică la Ungheni cu un volum de investiţii de 615 mln. euro pe un termen de 3 ani

Investitorii cehi vor construi o centrală electrică la Ungheni cu un volum de investiţii de 615 mln. euro pe un termen de 3 ani

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu investitori din Cehia. În cadrul discuţiei au fost abordate chestiuni ce vizează proiectele investiţionale ale companiilor cehe în Republica Moldova. În particular, s-a discutat despre derularea proiectului de construcţie a unei centrale electrice la Ungheni. Oaspeţii au informat Premierul despre stadiul de realizare a proiectului şi au punctat anumite acţiuni care urmează a fi întreprinse de comun cu autorităţile Republicii Moldova pentru buna desfăşurare a acestuia, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor cu partenerii din România.

La întrevedere a participat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe la Chişinău, Jaromír Kvapil.

„Pentru noi, însă, este foarte important aspectul ecologic al proiectelor de acest gen", a precizat Vlad Filat.

Reprezentanţii companiei cehe au dat asigurări că la construcţia şi funcţionarea centralei vor fi aplicate cele mai avansate tehnologii, care corespund tuturor normelor europene, în special, normelor ecologice. Graţie faptului că Centrala va funcţiona pe bază de alt combustibil decît gazele naturale (cărbune, biomasă), acest proiect va contribui la sporirea gradului de securitate energetică, fără a prejudicia fonul ecologic din regiune.

Jaromír Kvapil şi-a exprimat speranţa că în următorii 3 ani, perioada prevăzută pentru exercitarea mandatului său, proiectul menţionat va fi realizat în totalitate, dar şi lansate multe alte proiecte cu concursul investitorilor cehi în Republica Moldova.

Proiectul presupune investiţii de 615 mln. Euro, inclusiv pentru formarea infrastructurii, ceea ce prevede crearea a noi locuri de muncă, sporirea securităţii energetice la nivel naţional, dar şi oportunităţi pentru asigurarea cu energie termică la nivel regional, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

Reamintim că, în scopul realizării acestui proiect investiţional, la 22 decembrie 2008, guvernul de la Chşinău a semnat acordul corespunzător cu compania cehă United Energy Moldova s.r.o, care se va ocupa ulterior nemijlocit de implementarea proiectului.

Proiectul prevede construcţia, la prima etapă, a unei Centrale electrice cu capacitatea de 350 MW care va consuma în calitate de combustibil cărbune.

CET va fi construită de compania cehă United Energy Moldova s.r.o, care face parte din grupul ceh J&T Finance Group.

Se prevede că CET din Ungheni va funcţiona în bază de cărbune. Capacitatea staţiei va constitui cel puţin 350 MWt, dar care va putea fi sporită din contul contrucţiei a încă două blocuri.

CET va fi amplasată într-o sub-zonă specială a ZEL „Ungheni Business". Potrivit înţelegerilor cu partea cehă, operatorul, stabilit de partea moldavă, va primi garantat anual 735 GWh de energie electrică (aproximativ 20% din consumul anual al Moldovei fără Transnistria), din 105 MWt din capacitatea instalată de 350 MWt. În cazul unor situaţii excepţionale, pe piaţa internă a Moldovei vor fi livrate suplimentar până la 100 GWh de energie electrică. Restul va fi exportat în România. În acest scop compania va construi LEA de 400 KV Ungheni-Iaşi.

În prezent Moldova produce doar 30% din energia electrică ncesară, restul fiind importată din Transnistria de la centrala electrică de la Cuciurgan (CERS Moldovenească).

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus